Wandelen over het Zuiderzeepad van Blaricum met een hoog “Gooise vrouwen” gehalte richting Eemnes waarna je in een open landschap doorloopt richting Bunschoten-Spakenburg. Waarschijnlijk is dit het bekendste Nederlandse dorp waar je nog nooit bent geweest. Het stuk rondom de haven van Spakenburg zal je beslist niet tegenvallen. Langs de voormalige Zuiderzee met uitzicht op watervogels, zeilboten en serieuze vrachtvaart vervolg je de weg richting Nijkerk waar je aan de rand van de Gelderse Vallei eindigt. Vanaf hier is de Veluwe, een geheel ander gebied, niet ver meer.
Locatie/bereikbaarheid
Blaricum is vanuit Hilversum met de bus te bereiken. Let er wel op dat je halte Blaricum dorp neemt, er zijn meerdere buslijnen die op raadselachtige wijze Blaricum wel aandoen, maar beslist niet het centrum.
Nijkerk heeft een trein- en busstation. Bij Nijkerk is bij het station een parkeerterrein voor het geval je met de auto komt, in Blaricum is parkeren ook geen al te groot probleem. Met het ov kun je weer terug naar je startplaats, dat is in dit geval goed te doen via Amersfoort-Hilversum.
Geschikt voor
De totale wandeling heeft standaard een lengte van 32 km en dat is best een pittig eind. Bij Eemnes kun je de route echter een kilometer of 5 inkorten door met de pont de Eem over te steken. Je mist landschappelijk gezien bepaald niet veel. De pont vaart in de winter en op zondag echter niet. Standaard zijn het overigens twee etappes: Blaricum – Bunschoten-Spakenburg en Bunschoten-Spakenburg – Nijkerk. Die laatste is echter maar 12 km en dus voor de meeste wandelaars van dit soort paden wel erg kort.
Oordeel
Het is een heel gevarieerde wandeling met een lommerrijk Blaricum, open boerenlandschap, een leuke haven bij Spakenburg en een kilometerslang pad langs het randmeer van het IJsselmeer als ingrediënten. Alleen het laatste deel bij Nijkerk was bepaald niet aantrekkelijk. Bij elkaar verdient de etappe een 8 als rapportcijfer.
Wat ga je doen?

Vanaf Blaricum dorp slingert het Zuiderzeepad op aangename wijze tussen de voormalige boerderijen in dit dorp door. Over en langs de heggen kun je een lange rits fraai gebouwde en verbouwde optrekjes spotten. Dus heb je toevallig nog een miljoentje of wat over in je portemonnee dan kun je bij de plaatselijke makelaar je licht op gaan steken. Je verlaat Blaricum via een zandpad en komt op een rustige weg langs een erg verzande, maar wel erg rechte vaart, de Gooyergracht. Deze vaart is lang geleden gegraven om de grens tussen Holland en het Sticht aan te geven. Erg imposant oogt het allemaal niet, maar wandeltechnisch is het best een aardig stuk.
Nadat je de A27 via een tunnel bent gepasseerd kom je in Eemnes waar een vrijwel kaarsrechte weg richting het centrum leidt. Dit stuk is niet al te interessant maar nadat je in het centrum rechtsaf bent geslagen richting de kerk wordt het beter. Als je geluk hebt is de kerk open en erachter is een klein maar best fraai straatje te vinden. Rechtsaf kom je vervolgens op een brede weg die je gelukkig maar een heel klein stukje hoeft te volgen. Bij het parkeerterreintje met een monument voor de watervloed van 1916 sla je linksaf en volgt een kilometerslang wandel- en fietspad dwars door een, naar eigen zeggen, zeer stil stukje Utrecht. Stil of niet, het is in ieder geval een zeer open agrarisch landschap, ook bij het tweede gedeelte dat voor een deel tegenwoordig is omgezet in een natuurgebied.
Aan het eind is een sluis met een haventje waar je de keus hebt rechtsaf de lange route langs de Eem te volgen. Je loopt dan richting Eembrugge waar, gezien de naam toch wel enigszins verwacht, een brug over de Eem is te vinden. In de winter en op zondag is het ook de enige mogelijkheid. Wil je de route 5 kilometer inkorten dan is tussen 1 maart en 1 november, en ook dan niet op zondag, de pont een mogelijkheid om de Eem over te steken. Je gaat bij het haventje niet rechtsaf maar rechtdoor en volgt met een ruime bocht naar links over een voet-/fietspad de route langs de Eem. De pont komt vanzelf in zicht en voor een laag bedrag kun je mee naar de overkant. Op de pont zijn overigens, mocht je er behoefte aan hebben, frisdrank, aardappelen en paling te koop.
Eemdijk is een klein gehucht maar je komt, wat je wellicht aan de vaartijden van de pont ook al had vermoed, hier in sterk kerkelijk gebied terecht. Je passeert een wel erg modern uitgevallen exemplaar en loopt verder het gemoedelijke dorpje uit richting het randmeer van het IJsselmeer. Daar aangekomen buigt de route af naar het oosten en je volgt het fietspad en daarna een groot deel over de weg de route langs het randmeer richting Bunschoten-Spakenburg. Aldaar moet je je even tussen twee bungalowparken doorworstelen maar de beloning is groot; de haven van Spakenburg is een ruim bezoek waard. Heel groot is het niet, maar neem de tijd om hier rond te lopen, eventueel museum Spakenbrug te bezoeken en wie weet zie je nog vrouwen in klederdracht. Die lopen hier zeker niet rond om toeristen te vermaken, hoewel het gezien de leeftijd van de vrouwen ook wel eens een uitstervend fenomeen zou kunnen zijn. Horeca is hier te over, dus als je daar toevallig behoefte aan hebt…

Vanaf Spakenburg is het over een fietspad kilometers genieten van het uitzicht op het Veluwemeer en aan de andere kant een wijds uitzicht over boerenland. Wel is het een druk bereden fietspad dus als wandelaar word je regelmatig getrakteerd op bellende fietsers. Het is allemaal niet al te smal dus het is allemaal te overzien. Een attractie onderweg is nog het Stoomgemaal Arkemheen (vroeger Stoomgemaal Hertog Reijnout geheten) dat te bezoeken is van april tot oktober maar niet op zon- en maandag. Elke maand zijn er wel een of meer dagen waarop de boel ook echt onder stoom wordt gebracht en het gemaal dus echt werkt.
Bij de brug die over het kanaal richting Nijkerk loopt sla je rechtsaf waarna een paar kilometer wandelcorvee volgt. Je kunt je hier eventueel nog vermaken met vissers die hier met regelmaat zijn te vinden. Het is, op zijn Nederlands, weer goed georganiseerd hier: op regelmatige afstanden zijn keurige en genummerde betonnen tegels aan de waterkant te vinden waar je als visser op kunt plaatsnemen. Denk echter niet dat je zomaar een eigen nummer kunt uitzoeken 😊
Na het passeren van de onderdoorgang van de A28 kom je op het behoorlijk uitgestrekte industriegebied van Nijkerk terecht. Opvallend grote doosachtige gebouwen van distributiebedrijven rijgen zich hier aaneen. Eerst ga je na rechtsaf te zijn geslagen nog een eindje over een fietspad, maar daarna kom je langs een drukke weg met veel vrachtverkeer die gelukkig eindigt in het centrum van Nijkerk. Daar is de sfeer meteen heel anders; het kleinschalige centrum is ook vandaag de dag nog ruimschoots voorzien van winkels en als je geluk hebt speelt het carillon van de kerk een vrolijk deuntje. Zodra je het centrum aan de andere kant bent uitgelopen komt het treinstation al snel in zicht en is deze etappe ten einde gekomen.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Bunschoten-Spakenburg klinkt spannender dan het is, maar toch zijn deze relatief geïsoleerd liggende dorpen die in de loop der tijd aan elkaar zijn gegroeid een bezichtiging waard. Het havengebied is niet groot maar wel heel aantrekkelijk. In het seizoen trekt het heel wat toeristen. Hier kun je nog oudere vrouwen in lederdracht tegenkomen en dat is in Nederland inmiddels een zeldzaamheid geworden.
Het Stoomgemaal Arkemheen (vroeger Stoomgemaal Hertog Reijnout geheten) is onderweg een aanrader. Op https://www.stoomgemaal-arkemheen.nl/ is meer informatie te vinden over de dagen dat dit gemaal in werking is te zien. Voor 4 euro mag je er naar binnen en dat is het zeker waard. Grappig genoeg heeft de hele stoominstallatie een vermogen van 110 pk, wat je in de meeste auto’s tegenwoordig ook voorin hebt liggen.
Laat maar zitten
Het is niet anders, maar het industriegebied Watergoor is werkelijk een heel erg onaantrekkelijk stuk. Je zou nog kunnen redeneren dat je op zo’n manier als wandelaar beseft hoeveel distributiebedrijven er in Nederland zijn en hoeveel spullen er door het land heen en weer worden gesleept. Maar waarschijnlijk zit je niet op dit soort educatieve momenten te wachten tijdens een wandeling.
Handige tips
Als je de etappe van 32 km te lang vindt kun je hem 5 km inkorten door bij Eemdijk met de pont te gaan. De portemonnee wordt er slechts 50 cent per persoon lichter van en qua route mis je vrijwel niets. Let op; de pont vaart van 1 maart-1 november en in die tijd ook niet op zondag. Je bent hier niet voor niets in de buurt van Bunschoten-Spakenburg 😊
Kritische noot
Er zijn eigenlijk op deze wandeling weinig kritische noten te kraken. Hij is gevarieerd, het Zuiderzee-gehalte is mooi op pijl door de lange stukken die je langs het randmeer loopt en de haven van Spakenburg maakt het mooi “af”. Enige echt spijtige is dat je vrijwel de hele route op asfalt of stenen verharding loopt. Zelfs het pad langs de Eem is verhard en dat geeft dus heel wat kilometers die voor de voeten minder prettig zullen aanvoelen.
Prijs
De route is gratis te lopen en het Zuiderzeeboekje heb je vast al als je aan deze etappe begint. Is dat toch nog niet het geval, dan is het de twee tientjes dik waard vanwege alle aanvullende informatie die erin is te vinden. Op sommige delen van het gehele Zuiderzeepad kan de markering toch voor verwarring zorgen en dan is een naslagwerk (of de route vooraf op je mobiel downloaden) geen gek idee.
Lengte bezoek
De route is met 32 km goed voor een dikke 6 uur wandelen, als je hem inkort door de route via de pont te nemen resteert altijd nog 5 uur. Samen met pauzes en een bezichtiging van Bunschoten-Spakenburg ben je een leuke dag onderweg.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Zowel aan het begin als aan het eind is horeca en slapen geen probleem. Tussendoor staat de koffie ook klaar in Eemnes, Eemdijk en Bunschoten-Spakenburg. Wil je in Bunschoten-Spakenburg blijven overnachten, dan kan dat ook.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen, maar een flink deel ervan loopt door open landschap. Harde wind en regen kunnen het wandelplezier hier dus geheel vergallen. Het stuk langs het Veluwemeer is het mooist met een zonnetje en een klein beetje wind; dan zijn hier de meeste boten op het water te vinden.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 23 juni 2019