Wandelen Zuiderzeepad etappe 9: Nunspeet – Harderwijk

Wandelen van Nunspeet naar Harderwijk over het Zuiderzeepad. Een eerste stuk door het bos en langs heide, daarna prachtige zandduinen bij Hulshorst. Vervolgens landgoed Kasteel de Essenburgh en via een landelijk gebied en Hierden naar historisch Harderwijk.

Locatie/bereikbaarheid

Harderwijk is heel goed bereikbaar met de trein vanaf Zwolle en Amersfoort. Bij het Dolfinarium heeft Harderwijk hele grote parkeerterreinen en dat ligt tegen de binnenstad aan. Parkeren is in Harderwijk niet gratis maar nog wel betaalbaar.

Nunspeet is net als Harderwijk ook heel goed bereikbaar met de trein vanuit Zwolle en Amersfoort. Bij het station van Nunspeet liggen twee grote parkeerterreinen waar gratis geparkeerd kan worden.

Geschikt voor

Iedereen die wel van een aardige, afwisselende wandeling van ongeveer 20 km houdt. De meeste jongeren kunnen dus nog maar beter een paar decennia wachten en voor kleinere kinderen is het echt te ver.

Oordeel

Deze wandeling gaat door een gevarieerd landschap met bossen, zandverstuivingen, agrarisch gebied en uiteindelijk de binnenstad van Harderwijk. Toch doet met name het een beetje rommelige tussenstuk dat bestaat uit agrarisch gebied voorzien van boeren met weinig gevoel voor landschappelijke schoonheid een beetje afbreuk aan de wandeling. Dat stuk krijgt een mager 7entje, het bosgebied met zandverstuivingen dichtbij Nunspeet een dikke 8.

Wat ga je doen?

Van Nunspeet naar Harderwijk loopt een afwisselende etappe van het Zuiderzeepad. Al meteen naast station Nunspeet staat de eerste attractie die de moeite waard is; een hoge uitkijktoren. Hoewel de toren aan de onderzijde geheel afgesloten lijkt te zijn met onvriendelijk ogende hekken, kun je via de wachtruimte toch naar de trap lopen en naar boven klimmen. Boven aangekomen heb je niet alleen een aardig uitzicht op Nunspeet maar ook over de omliggende bossen.

Overigens, nu we toch nog in de buurt zijn van station Nunspeet; ook stationsgebouwen zijn soms de moeite waard. Het exemplaar in Nunspeet heeft een tentdak waar het veel kleinere stationsgebouw in 1907 onder is gebouwd. Veel stationsgebouwen in Nederland hebben een bepaalde stijl die kenmerkend was voor een van de spoorwegmaatschappijen van vroeger en afhankelijk van de omvang van de naastgelegen plaats groter of kleiner werd uitgevoerd. In de huidige tijd is een stijl met grote, zeer hoge en vaak schuin oplopende luifels populair. Kijk maar eens in Rotterdam, Utrecht of Assen. Wat dat betreft verschillen stationsgebouwen niet veel van woonwijken, waar ook al snel aan is te zien uit welke periode ze stammen.

Vervolgen we het Zuiderzeepad na een bezoek aan de uitkijktoren dan is op 100 meter afstand het Bezoekerscentrum Nunspeet te vinden (https://www.bezoekerscentrumnunspeet.nl/). Je kunt er natuurlijk even binnenlopen, het is vooral bedoeld als uitvalsbasis voor allerlei leuke activiteiten in de omliggende natuur. Maar ja, je bent al aan de wandel toch?

Daarna loop je via een stukje bos de snelweg over en meteen daarna komt eigenlijk meteen al het mooiste stuk van de wandeling. Eerst een stuk licht heuvelachtig bos en heide. Na twee kilometer ligt opeens een mooie zandvlakte voor je neus onderbroken door hoger gelegen kleine groepjes bomen. Een kleine kilometer wandel je dwars door het zand. Let een klein beetje op de paaltjes, maar in principe is de route ook hier best goed aangegeven. Vergeet vooral niet te genieten, want dit soort landschap heb je maar weinig in Nederland. Daarna volgt een stuk heide en wordt via een kleine parkeerplaats de A28 weer gekruist richting Hulshorst. Stel je er niet teveel van voor en bovendien zie je het plaatsje alleen vanaf een afstandje liggen. De weg vervolgt namelijk naar het zuiden en wat je nog het meest meekrijgt is Landgoed Hulshorst, waar je overheen loopt.

Het Zuiderzeepad doet vervolgens krampachtige pogingen de drukke Harderwijkerweg te vermijden, waarbij als hoogtepunt wel Landgoed De Essenburgh kan worden genoemd. Op dit landgoed is ook een lekker kopje koffie te drinken, maar als je wilt kun je ook een cursus volgen of bij de nonnen en paters blijven wonen. Het is een beetje buitenbeentje in dit gebied, een dergelijk katholiek onderdeel waar letterlijk nog leven in zit. Verder kent gebied namelijk vooral kerkgebouwen in handen van hervormden en gereformeerden. De alleraardigste geschiedenis van dit landgoed is op https://www.kasteelessenburgh.com/upload/files/het-verhaal-van-een-landgoed.pdf te lezen.

De weg vervolgt langs Hierden en door een licht heuvelachtig gedeelte gaat het verder naar Frankrijk. Voor het geval je denkt; verrek, dan ben ik wel erg ver doorgeschoten; Frankrijk is behalve een vakantieland een kleine 500 km meer naar het zuiden ook een wijk van Harderwijk. Tamelijk rechttoe rechtaan over weg en fiets/voetpad passer je de drukke N302 en loop je al snel richting haven met molen. De molen stamt overigens uit de 18e eeuw en stond in Weesp, maar is een jaar of honderd geleden naar Oldenzaal verhuisd en pas in 1998 in Harderwijk opgebouwd. Er hebben overigens in de loop van de eeuwen veel molens in Harderwijk gestaan. Hoewel de geschiedenis van deze molen dus best bijzonder is, zijn molens geen ongewone verschijning in deze stad. Langs de molen is ook de blauwe koepel van het meest bekende onderdeel van de stad te zien: het Dolfinarium. Vanaf de stad gezien ligt dat tegen de vroegere Zuiderzee aan.

Heb je zin in en tijd voor een bezoekje aan het Dolfinarium dan kun je hier natuurlijk naar binnen lopen. Het Zuiderzeepad vervolgt langs de haven en een stuk overgebleven oude stadsmuur naar de Vischpoort en Vischmarkt. Het is het begin van de tocht door de oude binnenstad. Deze is niet bijzonder groot maar een bezoek meer dan waard. Al snel sta je ook op de markt, het middelpunt van de stad waar je in het juiste seizoen de schaatsen onder kunt binden. Op andere tijdstippen kun je hier heel goed terecht om op een terras terug te kijken op hopelijk een aangename wandeling.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Neem zeker de tijd om ook het centrum van Harderwijk uitgebreider te bekijken. Deze oude Hanzestad is echt de moeite waard. Het havenfront is niet heel bijzonder omdat het Dolfinarium daar erg dominant ligt te zijn en een echt mooie oude haven zie je elders op het Zuiderzeepad toch ook eerder dan hier. Maar de binnenstad is fraai en het is ook te zien dat de stad er moeite voor doet het te behouden en waar mogelijk verder te verfraaien.

Laat maar zitten

Het is niet anders, maar er zitten een paar stukjes wandelcorvee in tussen Hierden en Harderwijk. Ook de woonwijk ten noorden van Harderwijk is nu niet van het niveau waar veel mensen voor warm lopen. Beetje doorstappen en je bent binnen no-time in het wel leuke oude centrum van Harderwijk.

Handige tips

Je kunt deze route twee kanten op lopen; van Harderwijk naar Nunspeet en andersom. Als je in Nunspeet begint en je komt met de auto, dan is parkeren een stuk makkelijker en goedkoper dan in Harderwijk. Bovendien loop je naar een leuke plaats toe, waar je dan als je wilt lekker kunt blijven hangen. Beter dan in Harderwijk eerst in de stad rondkijken en dan pas gaan wandelen.

Zoals bij elk wandelpad geldt ook hier; naar het zuiden/westen lopen is vaak wel met je snoet in de zon, maar helaas ook met je hoofd in de wind. Het is maar wat je voorkeur heeft.

Wil je even een klein ommetje en ben je hier in de buurt? Ga dan vanaf Hulshorst de snelweg over, parkeren en aan de rechterzijde is dan het Hulshorsterzand te vinden, aan de linkerzijde nieuw Groeneveld waar je eerst een stuk over een heideveld loopt maar daarna ook op een mooie zandverstuiving terecht komt. Hoogzomer met flinke zon en droogte kan het wel een duineffect geven; ploeteren in het zand wordt dan juist minder aangenaam.

Kritische noot

De entree tot Harderwijk zal niet iedereen bekoren; je loopt een stuk door een jaren’50 wijk waar je swung al jaren geleden uit is verdwenen.

Verder is de A28 tijdens deze wandeling nooit ver weg en het geruis van de weg is dus zo ongeveer de hele wandeling te horen, harder, zachter en weer harder.

Prijs

Het wandelen is uiteraard gratis, maar mocht je het boekje van het Zuiderzeepad nog niet hebben dan is het wel een aanrader vanwege de extra info die erin is te vinden. Kost een paar tientjes maar dat is het meer dan waard. Let er wel op dat je een recente versie koopt, anders heb je er nog niet zoveel aan omdat deze route in de loop van de jaren nogal eens is gewijzigd. Het is vaak ook tegen een lagere prijs tweedehands verkrijgbaar via bol.com of marktplaats.nl.

Lengte bezoek

Deze wandeltocht is met 20 km in een uur of 4 te doen. Met ruime rustpauzes en fotomomenten loopt de tijd wel op en Harderwijk is een stad waar je gerust de resterende tijd van de dag kunt doorbrengen. Met andere woorden, hier is een zeer welbestede, volle dag van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca heb je onderweg bij Kasteel de Essenburgh. Hoewel de entourage wellicht een gemiddelde wandelaar een beetje afschrikt zijn ze hier heel gastvrij en de prijzen zijn verrassend laag. Overnachten kan hier ook tegen best wel een heel schappelijke prijs.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en ook in de winter met een zonnetje is het goed te doen. Sterker nog, de zandverstuivingen en zandpaden waar je af en toe op loopt zijn in wat vochtiger perioden beter te doen.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 juni 2019