Wandelen Zuiderzeepad etappe 13: Genemuiden – Blokzijl

Wandelen over het Zuiderzeepad van Genemuiden naar Blokzijl. Een etappe met een echt Zuiderzeegevoel over dijken, langs het water en als hoogtepunten de oude Zuiderzeedorpen Vollenhove en eindpunt Blokzijl.

Locatie/bereikbaarheid

Genemuiden is door de weeks met de bus goed te bereiken, op zaterdag rijdt er eens per uur een bus en op zondag wordt het behelpen via Zwartsluis. Blokzijl is doordeweeks met een uurdienst via de bus te bereiken, in het weekend rijden hier geen bussen.

Geschikt voor

De wandeling is een kleine 22 kilometer. Als je ook nog gaat rondlopen in Vollenhove en Blokzijl, aanbevolen trouwens, tel er dan nog maar enkele kilometers bij op. Al met al dus zekergeen klein ommetje. Je kunt deze wandeling, zoals bij zoveel stukken van het Zuiderzeepad, eenvoudig inkorten of verlengen. De beschreven etappe is dus vooral voor degenen die vaker lopen en niet meteen stil worden van dit soort aantallen kilometers.

Oordeel

Deze etappe geeft een echt Zuiderzee gevoel en dat komt met name door Vollenhove en Blokzijl. Deze plaatsen lagen vroeger aan de Zuiderzee en de historie ervan gaat eeuwen terug. Daarnaast loop je ook vaker langs het water en over dijken. Jammer is dat er wel heel veel kilometers over verhard pad lopen. Bij elkaar een heel dikke 8.

Wat ga je doen?

De tocht begint in Genemuiden met een oversteek met de pont over het Zwarte Water. Voor 50 eurocent sta je aan de overkant en meteen links begint de tocht over de dijk. Een paar kilometer volg je het water, als je pech hebt in hoog en nat gras. Maar je loopt met je gezicht naar de vroegere Zuiderzee toe en dat is beslist aangenaam.

Waar je met het pad mee naar rechts afbuigt zie je voor je het Vogeleiland liggen en sowieso zijn waterdieren hier goed vertegenwoordigd. Nadat je bij de N331 bent aangekomen ga je linksaf en volgt via een pad op een klein afstandje deze weg. Je kunt dan overigens kiezen tussen een grasdijk en de ventweg naast de N331, die soms wat minder natte voeten geeft maar zeker minder avontuurlijk is.

Let op, want bij De Krieger is het de bedoeling dat je het binnenland in gaat. Je loopt door een paar buurtschappen: De Krieger, Barsbeek en Poepershoek richting Sint Jansklooster. Opvallend hier zijn de vele boerderijen aan de weg waarvan er toch wel veel een opknapbeurt nodig hebben. Het gekke daarbij is dat de Weerribben hier vlakbij zijn en dus riet in overvloed. Het ligt hier alleen niet op de daken.

De oude watertoren van Sint Jansklooster is al van verre zichtbaar. Tegenwoordig is het een uitkijktoren die op zaterdagen is geopend. Dus met een beetje goede wil kun je hier nog 46 meter omhoog om een mooi uitzicht over de Wieden te hebben.

Aan de andere kant van de toegangsweg van het dorp ligt een klein laatste overblijfsel van de oude kloostermuur van het klooster. Mocht je op bezoek willen in het klooster, dan ben je helaas ruimschoots te laat. Tijdens de 80-jarige oorlog, in 1581, werd het verwoest en het is niet herbouwd. Wel is in Sint Jansklooster nog de Monnikenmolen te bewonderen. Je ziet hem op het moment dat je Sint Jansklooster weer verlaat. Als je geluk hebt kun je daar ook een kopje koffie of iets anders drinken en een hapje eten.

De weg vervolgd weer terug naar de N331 en als je die bent overgestoken richting het Vollenhovens kanaal. Op de dijk, maar wel met een verhard fiets/voetpad bovenop, heb je een leuk uitzicht over de uiterwaarden. Aan de overkant, je zou het niet direct zeggen, strekt de Noordoostpolder zich uit. Hier is bepaald geen uitgestrekt agrarisch landschap te zien. Geen zorgen, dat wordt na Vollenhove ruimschoots goedgemaakt.

Bij de hoge hoogspanningsmasten en het trafostation buig je met het pad mee naar rechts en vervolgt het pad tot je na een kilometer, langs de ijsbaan, Vollenhove inloopt. En dat is geen beroerde entree; de grote St. Nicolaas kerk maar ook het kerkplein met de oude huizen erom heen zijn meteen te zien. Rechts is de oude binnenhaven te zien en op dat moment is aan de linkerhand vast ook het palingrestaurant met eigen waterbassins te ruiken.

Het Zuiderzee pad vervolgt meteen richting brug Vollenhove weer uit, maar doe dat in ieder geval niet Vollenhove heeft een erg aantrekkelijke oude binnenstad die een rondwandeling meer dan waard is. Het wijst zichzelf grotendeels en behalve de eerstgenoemde kerk struikel je hier verder om de honderd meter over een ander exemplaar. De meeste daarvan hebben een heel aandoenlijk formaat. Verder zal opvallen hoe oud de bebouwing is; veel gebouwen stammen uit de 17e en 18e eeuw.

Ben je klaar met Vollenhove dan wordt het tijd voor het laatste deel van de etappe. Via de bijzonder vormgegeven brug over het Vollenhove kanaal verlaat je Vollenhove en slaat meteen rechtsaf om over de dijk van de Noordoostpolder, dik 5 kilometer vrijwel rechtuit, naar Blokzijl te lopen. Het lijkt echter saaier dan het is. Eerst is er aan de rechterzijde uitzicht op de scheepswerf van Royal Huisman. Heb je toevallig enige tientallen miljoenen over en zin in een echt mooi zeiljacht, dan moet je nog maar eens bellen met dit bedrijf. Ze gaan met liefde voor je aan de slag. En anders is het zicht op een schip in aanbouw toch ook best leuk.

De wandeling vervolgt over een fietspad en rechts strekt zich een paar kilometer het Vollenhover meer uit. Later zal dat zich versmallen tot het Vollenhover kanaal, je bent dan zo’n beetje op de helft van dit pad. Aan de linkerzijde is een karakteristiek plaatje van de Noordoostpolder te zien; veel akkers die zich tot de horizon uitstrekken met daartussen boerderijen die tegenwoordig omsloten worden door struiken en bomen.

De laatste kilometer is wat minder fraai vanwege de industriële gebouwen aan de linkerzijde, maar voor je doemt dan al snel Blokzijl op. Je loopt via de oude sluis binnen en je staat meteen in het hart van het overigens zeer kleinschalige Blokzijl. Aanraders daar zijn de Grote kerk, die ook van binnen is te bezichtigen en de straatjes er omheen. Heb je toevallig niet al je geld uitgegeven voor een jacht bij Royal Huisman en geen miljoenen maar wel een paar honderd euro over, dan kun je hier bij restaurant Kaatje bij de Sluis gaan eten. Ze hebben al vele jaren een Michelinster en de daarbij horende reputatie. Toch maar niet? Dan wacht de bus net buiten Blokzijl.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Deze wandeling is als je doorloopt in een uurtje of 4 te doen. Maar doe dat niet. Zorg voor ruim voldoende extra tijd om Vollenhove en Blokzijl uitgebreid te bezoeken. Beide plaatsen zijn niet groot maar echt de moeite waard.

Laat maar zitten

Tja, er is niet aan te ontkomen zo te zien op de kaart, maar iets minder verharde paden had in deze etappe wel gemogen.

Handige tips

Een wolkenlucht of regenlucht, waarbij de regen dan natuurlijk wel ergens anders valt, geeft bij deze etappe onderweg wel heel fraaie plaatjes.

De koffiekopjes die op de kaart bij Sint Jansklooster staan ingetekend geven goede hoop. Helaas is er een behoorlijke kans op een teleurstelling aldaar; de twee horecagelegenheden zijn beide lang niet altijd open. Niet getreurd; er is in het dorp een Coöp supermarkt waar ze een koffiecorner hebben. Gratis nog wel. Wees wel zo aardig om ook wat te kopen in deze supermarkt, al was het maar een gevulde koek of croissantje voor erbij.

Kritische noot

Hoewel de wandeling zoals hierboven is te lezen een echt Zuiderzeegevoel geeft loopt hij wel voor pet overgrote deel over verharde wegen en paden. Gelukkig zijn ze niet al te druk, maar het maakt de tocht net iets minder aantrekkelijk.

Vergeleken met

Van alle Zuiderzee etappes is deze er toch wel eentje met een hoog Zuiderzee gevoel. Het stuk Zuiderzeepad zo tussen Kampen en Nijkerk loopt ook best aantrekkelijk door het bos en over heide maar geeft toch minder het idee dat dit pad iets met de oude Zuiderzee te maken heeft.

Prijs

De wandeling is uiteraard gratis, als je het Zuiderzeeboekje nog niet hebt is het een aanrader. Het pad is heel goed gemarkeerd, maar in het boekje is leuke extra informatie te vinden en als je toch twijfelt over de route is het toch ook handig dit boekje de juiste route te kunnen terugzoeken.

Lengte bezoek

De bijna 22 km zijn in een dikke 4 uur wel te lopen. Het bezoek aan Vollenhove en Blokzijl en onderweg ook een fotomomentje, hapje en drankje maken er een mooie complete dag van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Genemuiden, Vollenhove en eindpunt Blokzijl is horeca genoeg. Onderweg is Sint Jansklooster ook een plek waar horeca is te vinden, maar dat kan vanwege de openingstijden wel eens een tegenvaller worden.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad, dus ook deze etappe, is het hele jaar door te lopen. Toch is dit een behoorlijk open stuk, en bij harde wind of regen gaat de lol er wel vanaf. En dat zelfde geldt voor 35 graden met een wolkeloze lucht. Met andere woorden: een beetje aangenaam wandelweer is een aanrader.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 27 februari 2020