Wandelen Zuiderzeepad etappe 8: Harderwijk – Nijkerk

Wandelen over het Zuiderzeepad vanaf historisch Harderwijk. Langs het randmeer, over paden en langs landgoederen en uiteindelijk door het bos naar Nijkerk. Aldaar wacht de koffie of de trein. Of nog wat anders…

Locatie/bereikbaarheid

De wandeling start in Harderwijk bij het station en eindigt in Nijkerk bij het station. Met het OV gaat het dus heel goed.

Bij beide stations kun je ook parkeren en gaan wandelen. De trein brengt je daarna in een kwartiertje weer terug naar het startpunt. Of andersom; parkeren, eerst met de trein, dan wandelen en uiteindelijk eindigen bij de auto. Dat kan natuurlijk ook en het voordeel is dat je na het wandelen niet op vervoer hoeft te wachten.

Geschikt voor

Deze etappe is ongeveer 23 km en daarmee niet echt een klein ommetje. Aan de andere kant is het ook niet de Nijmeegse Vierdaagse en bovendien is het parcours zo vlak als een biljartlaken. Alles bij elkaar een leuke wandeling voor wandelaars die wel vaker dit soort afstanden lopen.

Oordeel

De wandeling scoort op papier, gezien het gebied waarin het loopt zonder bos en toch wel de nodige menselijke agrarische activiteit en bebouwing, niet hoog. In de praktijk valt het reuze mee en zijn de uitzetters van dit pad erin geslaagd heel wat leuke paden tussen Harderwijk en Nijkerk te spotten en in deze etappe te verwerken. Helaas zit er toch ook wel wat echte wandelcorvee in en je zult niet thuiskomen met een onuitwisbare indruk van gigantische hoogtepunten tijdens deze wandeling. Bij elkaar een 7.

https://youtu.be/WjZm4UVWHR8

Wat ga je doen?

De wandeling start bij Harderwijk station en je hebt dan de keuze om eerst dwars door de (best heel mooie) oude binnenstad te lopen of wat meer meteen richting IJsselmeer.

Bij de etappe naar het noorden loop je sowieso al door de oude stad, dus hierna staat de alternatieve route beschreven. Vanuit het station sla je meteen linksaf, de Weiburgerlaan in. Bij de rotonde ga je rechtdoor, de Voorste Wei op. Aan het einde sla je linksaf, de Stadswei en na 200 meter ga je rechtsaf het fiets/voetpad op. Dit pad heet grappig genoeg het Zuiderzeepad. Je ziet dan al heel snel het IJsselmeer voor je neus verschijnen, en daar aangekomen sla je linksaf en ben je op het Zuiderzeepad aangeland. De eerste witrode plakkers vind je vast al snel.

Het Zeepad loop je helemaal af naar het zuiden, waarna het vanzelf afbuigt om de A28 te kruisen. Daarna loop je langs de rand van een nieuwbouwwijk en kruis de je de Groene Zoomweg. Vervolgens komt een stuk wandeling over het terrein van ’s Heeren Loo, en daar kom je vast niet iedere dag. Het is een grote verzameling gebouwen, soms nieuw en modern, soms straalt de historie ervan af. Je passeert er ook een kleine supermarkt die van heel veel markten thuis is dus als je nog iets nodig hebt, van prei tot schoolschriften, kun je hier terecht. Op dit enorme complex wonen veel mensen met een lichte of zwaardere beperking en daar maak je vast ook kennis mee.

De weg vervolgt onverhard vrijwel recht naar het zuiden toe om na bijna 2 kilometer met een beetje vreemde bocht Ermelo te raken. Als je wilt kun je door Ermelo naar het station lopen, of in Ermelo een kopje koffie gaan drinken naar reken dan wel op een paar kilometer extra. Het Zuiderzeepad vervolgt na een heel klein stukje de weg langs Ermelo te hebben gevolgd weer westwaarts het boerenland in. Als je geluk hebt ontmoet je ook twee vriendelijk knorrende varkens die ondanks hun omgewoelde veld opvallend glanzen, en niet van de modder.

Na een klein stukje geasfalteerde Nijkerkerweg loop je al snel weer over ongeasfalteerd maar lekker breed pad waarna de Vanenburgerallee in beeld komt. Zoals de naam al verklapt komt Vanenburg in beeld. Omdat je via het pad een stuk door een min of meer bossig/parkachtig terrein loopt zie je het landgoed echter vanaf een wat grotere afstand bij de zichtlijn die vanaf het landgoed het bos in loopt. Daarna rest je nog weer de nodige boerderijen in een landschap dat afwisselend uit weilanden en stukjes bos bestaat. Je waant je bijna in Twente hier af en toe. Helaas wordt de pret een beetje bedorven door het hierna komende stuk langs de drukken N798 maar gelukkig sla je na een meter of 500 alweer linksaf. Bij het benzinestation dat je daar passeert is overigens ook een mogelijkheid voor een kopje koffie, en het is er minder desolaat dan het klinkt.

Via een stukje weg langs het spoor komt een volgend hoogtepunt in beeld. De weg die je er brengt is de Oldenallerallee en deze ziet er al behoorlijk historisch uit. Wandelen over de ongelijke steentjes is misschien minder plezierig, maar de laan van bijna een kilometer brengt je, misschien niet heel verrassend, bij landgoed Oldenaller. De vorm van het hoofdgebouw zal bij sommigen in de smaak vallen en bij sommigen niet. Helaas is het in bezit van Natuurmonumenten en die heeft ervoor gekozen het niet vrij toegankelijk te maken. Het blijft dus bij een wandeling die over het landgoed loopt, het Zuiderzeepad maakt er ook gebruik van.

Na het landgoed Oldenaller volgt weer een stukje wandelcorvee langs de N798, die gelukkig na even al wordt vervolgd achter een heg met een beter uitzicht; op de golfbaan die aan dezelfde kant van de weg ligt. Na de golfbaan kruis je het spoor waar een paar kilometer verderop het station van Nijkerk is te vinden. Een landweg met veel oude wilgen volgt waarna je, aan de rand van Nijkerk, de sportvelden en een elektriciteitsstation passeert. Na de laatste sportvelden resteren nog wat laatste meters op de Oude Barneveldseweg en doemt het treinstation van Nijkerk op.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Vergeet in Harderwijk niet te genieten van het leuke uitzicht op het randmeer. Je kunt als je wilt in Harderwijk natuurlijk vanaf het station ook via de aantrekkelijke oude binnenstad van Harderwijk naar het IJsselmeer lopen, en daar via het Zeepad je weg naar het zuiden en Nijkerk te vervolgen.

Laat maar zitten

Het is waarschijnlijk niet anders, maar er zitten in deze etappe een paar lelijke stukken wandelcorvee langs de N798. Snel doorstappen maar, dan ben je er des te sneller vanaf.

Handige tips

Het Zuiderzeepad loopt eigenlijk tegen de klok in, en deze etappe daarmee van Nijkerk naar Harderwijk. Als je deze etappe echter in omgekeerde richting loopt, loop je lekker met je snoet in de zon. Als die schijnt. En als je nog meer geluk hebt heb je ook niet al te veel tegenwind. Het pad is in beide richtingen goed gemarkeerd, dus dat is verder geen probleem.

Kritische noot

Deze hele etappe is niet bepaald vergeven van de bankjes. Uur na uur kom je niets tegen, en als het weer niet al te best is kun je ook niet even in het gras gaan zitten of liggen. Uiteindelijk was een bankje met uitzicht op een paar gezellige en nieuwsgierige varkens het beste wat er te vinden was.

Vergeleken met

Vergeleken met andere etappes van de Zuiderzee route geeft dit wat minder het Zuiderzee-gevoel, maar dat maakt de route uiteindelijk niet minder de moeite waard.

Prijs

De wandeling is uiteraard gratis, en aangezien horeca dun gezaaid is op deze route blijft de portemonnee ook op dat gebied dicht. Heb je het wandelboekje van het Zuiderzeepad nog niet, dan is dat het aanschaffen zeker waard.

Lengte bezoek

Deze etappe is ongeveer 23 km lang en met een beetje doorstappen dus in een uur of 4,5 te doen. Tel er wat pauzes bij op, fotomomenten, genieten van het zich op het IJsselmeer en eventueel de binnenstad van Harderwijk of Nijkerk en je bent een dag onder de pannen.

Goed om verder te weten

Het Zuiderzeepad loopt logischerwijs langs de Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. Deze etappe zie je het IJsselmeer, en eigenlijk het randmeer, alleen bij Harderwijk. Je zult dus niet echt een “kust”-gevoel hebben, ook al niet omdat plaatsen als Ermelo, Putten en Nijkerk bepaald geen roemrucht visserij- of ander verleden hebben dat verbonden is met het water. Harderwijk is hierop tijdens deze wandeling de uitzondering.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In deze hele regio is slapen geen probleem en met de horeca in Harderwijk zit het ook meer dan goed. Onderweg is er niet zo heel te krijgen op een enkel Rustpunt na. Die rustpunten zijn overigens vaak wel heel sympathiek; tegen een lage prijs met zelfbediening is het vaak een plekje met een persoonlijke touch van gastvrouw of gastheer.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is het hele jaar door te lopen, maar een beetje aardig weer kan zeker geen kwaad. Het hoeft niet heel warm te zijn; integendeel. Juist met koud, maar zonnig weer, kan het heerlijk zijn lekker lang door te stappen. En dat kan ook met deze etappe heel goed 😊 Wel moet je er rekening mee houden dat buiten het seizoen veel horeca beperkte openingstijden heeft of gesloten is.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 juni 2019