Wandelen over het Zuiderzeepad van Hanzestad Kampen via IJsselmuiden, Grafhorst naar Genemuiden. Van kerk naar kerk over oude dijken met soms uitzicht op de oude Zuiderzee en halverwege een interessante stop bij stoomgemaal Mastenbroek.
Locatie/bereikbaarheid
Kampen is prima te bereiken met de trein vanaf Zwolle of met de bus. Parkeren, als je met de auto komt, is hier ook geen probleem. Genemuiden is een ander verhaal; door de weeks gaat het met de bus nog wel aardig, op zaterdag rijdt er eens per uur een bus en op zondag wordt het behelpen via Zwartsluis. Valt nog mee, want dat is tenslotte de Dag des Heeren en daar wordt in deze streek nog veel waarde aan gehecht.
Geschikt voor
Wandelaars die wel van een aardige tippel houden. Met 19 km is het niet de marathon, maar een klein ommetje is het ook zeker niet. De grasdijken maken de wandeling leuk maar ook best pittig, zeker als het gras een beetje hoger staat.
Oordeel
Al met al is het een wandeling die door de plaatsen die je aandoet en de dijken waarover je loopt, soms met uitzicht op het water, een echt Zuiderzee-gevoel geeft. Bij elkaar een mooie 7,5.
Wat ga je doen?
De start van de wandeling is Station Kampen, dat overigens aan de IJsselmuidense kant van de IJssel ligt. Het geeft wel meteen de kans om, voordat je Kampen letterlijk de rug toekeert en richting IJsselmuiden en Grafhorst gaat wandelen, te genieten van de IJssel, Kampen dat zich aan de overkant uitstrekt langs het water en de mooie brug over de IJssel. Trek er gerust even een momentje voor uit.

De wandeling ziet er op de kaart de eerste kilometers niet zo aantrekkelijk uit maar dat valt gelukkig mee. Door een smal straatje met opvallend veel Tesla’s en andere fraaie auto’s verlaat je de IJssel. Vergeet niet nog even om te kijken, juist hier kun je de Nieuwe toren van Kampen nog leuk zien. Via een klein pad kom je in het volgend straatje terecht en al snel sta je in het bruisend hart van IJsselmuiden. Om er daarna ook weer even snel weer uit te zijn.
De Postgrevestraat waar je nu doorheen loopt is weinig interessant. Mocht je hoop krijgen bij een van de dwarsstraten, genaamd de Erfgenamenstraat, wel, kennelijk zijn de erfenissen hier van bescheiden formaat. Even daarna ligt links van de Rondeweg een grote begraafplaats van zowel Kampen als IJsselmuiden (maar wel gescheiden van elkaar). Deze is zeker een bezoekje waard en op zondag is de kleine kerk op het kerkhof open.
Na deze weg afgelopen te zijn en een klein stukje N760 loop je al snel over een eerste stuk dijk; de Branderdijk richting Grafhorst. Op zaterdagen is hier het gejuich van de fans van IJ.V.V. te horen. Tenminste, als het team in de thuiswedstrijd scoort natuurlijk, maar vooral naar rechts zijn de Zuiderwaard en Noorderwaard beslist niet onaardig. Datzelfde geldt voor het dorp Grafhorst waar meerdere bescheiden kerktorens al vanaf de dijk zijn te zien. De SGP is met een procent of 45 van de stemmen dan ook de grootste partij hier. Het is verder beslist een leuke tussenstop op het vervolg langs de Kamperzeedijk.
Vlak buiten Grafhorst is het overigens mogelijk een stuk over de grasdijk te lopen (zie blauwe route op de kaart). Je bent dan alsnog weer op tijd bij de Kamperzeedijk voor de Theetuin Bettea. Moet ie wel open zijn natuurlijk, want dat is alleen in de zomer het geval en ook dan niet altijd. Een kilometer later is er nog een kans om of de koffie te gaan bij B&B Zeediekhoeve. Als dat lukt…

Hier is ook het punt waarop je kunt kiezen de Zuiderzeeroute te blijven volgen, je loopt dan een stuk verder over de Slaperdijk, of de Kamperzeedijk te blijven volgen en via Kamperzeedijk-West en -Oost bij het stoomgemaal Mastenbroek terecht te komen. Deze wandelroute is minder fraai maar het gemaal is beslist de moeite waard.
Je komt, met welke route ook, langs de wetering de Veneriete terecht waar je kilometers over een grasdijk loopt richting Zwarte meer. Het kan hier heel gezellig zijn tussen de schapen en in het seizoen de lammetjes, maar het gras kan behoorlijk hoog zijn en dus lastig te belopen. Eenmaal aan het Zwarte meer aangekomen zie je aan de overkant de Noordoostpolder liggen en bij mooi weer ook het nodige waterverkeer op het Zwarte meer. Veel kleinere boten blijven redelijk dicht langs de kant varen wat het vervolg van de wandeltocht, wederom bijna 2 kilometer over wederom een grasdijk, wat minder eentonig maakt.
Aan het eind maak je een haakse bocht en kom je bij een klein haventje waar je, heel aantrekkelijk, met een boot gratis aan de stijger mag aanmeren. Als wandelaar mag je aan het eind gratis op een bankje gaan zitten om het eens goed in je op te nemen. Daarna is het afgelopen met het gras want het laatste deel van de wandeling gaat over de geasfalteerde Kettingweg. Genemuiden doemt op met wederom enige kerken waarvan een wat modern ogend en groot exemplaar inderdaad pas in 2003 is gebouwd. Het is een van de grootste kerken van Nederland met maar liefst 1800 zitplaatsen. Met andere woorden; het geloof leeft nog in deze plaats. Via een wandelpad kom je bij de pont naar de overkant (waar het Zuiderzeepad vervolgt richting Blokzijl). Rechtsaf wandel je langs een bepaald niet onaardige haven het centrum van Genemuiden binnen.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Kampen is een aantrekkelijke stad, maar omdat het de start van de wandeling is zul je niet snel de stad binnenlopen. Anders zou het wel eens kunnen dat je uiteindelijk een geweldig leuke en interessante dag hebt, maar geen meter van het Zuiderzeepad gelopen.
Onderweg is het stoomgemaal Mastenbroek toch eigenlijk wel een must. Het is afhankelijk van hoe je loopt maar een klein stukje om of zelfs helemaal niet om.
Genemuiden tot slot haalt beslist niet het gehalte van Kampen maar is zeker ook de moeite waard om even rond te lopen, neer te zakken op een terrasje en een bezoek te brengen aan het tapijtmuseum of het Historisch centrum.
Laat maar zitten
De Kamperzeedijk is toch een aardig drukke weg. Zeker met aangenaam weer weten veel motorrijders deze kronkelige en dus voor hen aantrekkelijke weg ook wel te vinden. Helaas is het maar op een klein stukje te vermijden.
Handige tips
Het Zuiderzeepad loopt hier grotendeels zuid-noord, of andersom natuurlijk. Afhankelijk van de wandelrichting loop je dus met je neus in de zon of niet. Hoewel een lekker zonnetje in je snoet best aangenaam is, heeft de zon in je rug ook voordelen. Immers, alles waar je op uitkijkt is nu heerlijk in de zon, en dat is toch ook niet onaardig.
Kritische noot
De Kamperzeedijk is tijdens deze wandeling lange tijd niet ver weg en soms loop je er een stukje vlak langs. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het gewoon een tamelijk drukke tweebaansweg met af en toe fiets/voetpad of ventweg ernaast. Niet het meest aantrekkelijke deel van de route.
Vergeleken met
Prijs
Het pad is gratis te lopen. Het boekje waarin het Zuiderzeepad wordt beschreven is werkelijk de moeite waard en kost maar een paar tientjes. In Kampen en Genemuiden is het mogelijk het geld te laten rollen in de horeca of bij de entree van musea.
Lengte bezoek
Met 19 kilometer zal de wandeling een uur of 4 in beslag nemen. Het wandelen over dijken gaat beslist minder snel dan over asfalt. Tel erbij op het genieten van het landschap, een foto’tje en een kopje koffie en een lunch onderweg (wel zelf meenemen!), en je hebt een leuke volle dag. Tijd over? In Kampen is heel veel te doen, Genemuiden waar de beschreven wandeling eindigt heeft een charmante haven, een tapijtmuseum en een klein oud centrum.
Goed om verder te weten
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Overnachten, als het nodig is, kan uiteraard in Kampen en Genemuiden en onderweg bij de B&B Zeediekhoeve. Horeca is er in Kampen in overvloed, Genemuiden is ook dik in orde en onderweg is er in het seizoen, op de juiste tijdstippen, hebt wel wat te krijgen. Loop je de alternatieve route via Kamperzeedijk-West en -Oost naar stoomgemaal Mastenbroek, dan kom je in Kamperzeedijk-Oost nog langs cafe-cafetaria “de Pompe”. Neem dus voor de zekerheid voor onderweg toch maar genoeg drinken en wat te eten mee.
Praktische info/openingstijden
Het Zuiderzeepad is het hele jaar te lopen maar zeker hier, op dijken in een open landschap geeft regen en harde wind bepaald geen plezier. Ook temperaturen van Koers dus maar aan op een beetje lekker wandelweer.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 juni 2019