Wandelen Zuiderzeepad – informatie en tips

Het Zuiderzeepad is de langste uitgezette rondwandeling in Nederland. Met maar liefst 490 kilometer is het een superlange LAW (Lange Afstand Wandelpad), hoewel je in het buitenland met gemak nog veel langere kunt vinden. Bij het Zuiderzeepad ligt de nadruk niet zozeer op natuur, en al helemaal niet op bos en heide. Je komt dit ten noorden van Harderwijk wel enige etappes tegen, maar veel vaker wandel je over de oude Zuiderzeedijk tussen de schapen of door oude Zuiderzeestadjes met vissersboten uit vervlogen tijden.

Locatie/bereikbaarheid

Het Zuiderzeepad is opgedeeld in heel veel kleine etappes van grofweg tussen de 4 en 10 kilometer. Elke etappe start en eindigt bij een bushalte of treinstation. Vaak zijn er onderweg ook nog bushaltes te vinden. Toch blijft het een beetje oppassen want in het weekend rijden op veel lijnen de buurtbussen niet en gewone lijndiensten soms in niet al te hoge frequentie. Plannen via 9292 is dus een goed idee.

Geschikt voor

Van het totale Zuiderzeepad kun je natuurlijk ook slechts 5 kilometer lopen. Toch zullen er niet veel wandelaars zijn die dat doen. Met andere woorden; dit is echt een lange afstand wandelpad dat meer wordt gelopen door ervaren wandelaars. Je hoeft geen bergkuiten te hebben om de tocht te volbrengen, maar uithoudingsvermogen helpt wel en als je al geniet bij het vooruitzicht van een wandeltocht van 20-30 kilometer, dan zit je met dit pad wel goed.

Oordeel

Het karakter van het Zuiderzeepad wijkt toch wel af van de andere uitgezette Lange Afstand Wandelpaden in Nederland. Is het doorgaans natuur die de boventoon voert, bij dit pad is dat toch werkelijk de vroegere Zuiderzee en alle kleinere en grotere plaatsen die hieraan liggen. Het pad loopt niet elke kilometer straks langs de waterlijn, maar het aantal dijkkilometers is bij elkaar hoog.

Wat ga je doen?

Wandelen, veel, heel veel wandelen. Hoewel de routes naar Santiago of Rome langer zijn, is dit voor Nederlandse begrippen een hele tocht. En het grote voordeel, het is niet ver weg… Wel is het natuurlijk erg afhankelijk van waar je woont hoever het naar een start- en eindpunt reizen is. Er zullen ongetwijfeld etappes zijn waar dat gunstig, maar ook waar dat ongunstig uitpakt. Maar dan kan overnachten in een hotelletje of via Vrienden op de Fiets uitkomst bieden.

De naam van het pad is in ieder geval goed getroffen; zoveel mogelijk wordt de rand van de oude Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer, gevolgd. Heel wat kilometers zelfs letterlijk; je loopt over de dijk met aan de ene kant een grote watervlakte en aan de andere kant vaak een polderlandschap. Met grote regelmaat passeer je een oud stadje of dorp waar vroeger vaak een grote vissersvloot was te vinden. Met de aanleg van de Afsluitdijk zijn veel vissers hier verdwenen maar de oude charme is vaak bewaard gebleven. Echter niet overal; Volendam en Marken vormen een toeristische buitencategorie. Waar de meeste wandelaars waarschijnlijk niet zo van gecharmeerd zijn, maar sociologisch gezien is het wel een bijzonder fenomeen. En gek genoeg is de boottocht naar Marken, en vooral de wandeltocht op Marken, toch best een aanrader.

Handige tips

Er zijn wandelaars die starten met de eerste pagina van het boekje van het Zuiderzeepad en dan precies in die volgorde de etappes lopen. Dat kan maar hoeft zeker niet. Er bestaat niet zoiets als de Zuiderzeepolitie die bij je thuis langskomt als je het pad niet in de beschreven volgorde loopt. Kortom, stukjes en beetjes lopen, in andere volgorde, dan weer met de klok mee en dan weer tegen de klok in…het kan allemaal. En misschien nog slim ook: bij zon en weinig wind loop je heerlijk op de dijk. Is de wind flink aangetrokken, dan kies je een etappe met wat meer bomen om je heen gedrappeerd.

Je hoofd in de zon of je hoofd in de nek? Het is altijd weer een kwestie maar door etappes handig te lopen kun je beide dus voor een groot deel van de kilometers voor elkaar krijgen. Datzelfde geldt voor wind; check de windrichting en laat daar je etappe van afhangen.

Ben je een ochtendmens en start je dus al vroeg met wandelen? Dat is een goed idee, maar reken er wel op dat je dan grote kans hebt op flink nat gras en soms een modderig pad. Schoenen die dat kunnen hebben is een aanrader en stop voor de zekerheid ook droge sokken in je rugzak.

Kritische noot

Veel LAW’s lopen door landelijk en vaak bosachtig gebied. Dat is bij het Zuiderzeepad veel minder het geval. Bovendien lijkt het soms wel of LAW’s opzettelijk om plaatsen heen lopen om maar te zorgen dat je daar niets van meekrijgt. Het Zuiderzeepad doet juist veel oude plaatsen aan die soms ook behoorlijk toeristisch zijn. Dat moet je natuurlijk wel aanspreken. Ben je dus meer een natuurmens, dan is dit pad minder geschikt.

Je loopt veel kilometers over oude Zuiderzeedijken. Sommige stukken daarvan zijn goed onderhouden en de schapen zorgen voor niet al te hoog gras. Er zijn echter ook genoeg stukken die op zijn zachtst gezegd er niet al te best bij liggen en daardoor het wandelen flink zwaar kunnen maken; hobbelig, veel hoog gras, elke vierkante meter uitwerpselen van uiteenlopende dieren… Op dat moment is het vaak wel mogelijk over een asfaltweg aan de voet van de dijk te gaan lopen, maar dat is niet leuk en vaak best behoorlijk druk met auto’s. Met andere woorden; het pad is zeker niet zo ruig als je in het buitenland wel tegen kunt komen, maar kijk niet vreemd op als de voeten af en toe toch protesteren.

Prijs

Het Zuiderzeepad is in zijn geheel gratis te wandelen. Toch, als je alle reiskosten gaat optellen, de koffie, thee en andere versnaperingen onderweg en wie weet de nodige overnachtingen, dan kan dit alsnog een LAW worden waar je portemonnee een stuk lichter van wordt dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen. Als je echter bedenkt dat je er een dag of 20 voor terugkrijgt, en leuke ook, dan is het echter hopelijk meer, veel meer, dan elke cent waard.

Lengte bezoek

Het Zuiderzeepad is 490 km en stel dat je etappes van gemiddeld een kilometer of 25 loopt dan ben je dus 20 wandeldagen onderweg. Maar bij 20 km per dag worden het logischerwijs 25 wandeldagen en zo zijn er nog wel wat varianten denkbaar. Goed om te weten is dat je met regelmaat door aantrekkelijke historische stadjes en dorpjes komt en het is werkelijk de moeite waard daar de nodige tijd voor in te ruimen. Zeker als je gewend bent om een dag vol te plannen met wandeluren, blijft er hiervoor weinig speelruimte over en dat is echt een gemiste kans. Natuurlijk kun je ook later in elk stadje/dorpje nog eens een keertje terugkomen, maar als je er toch wandelend doorheen komt…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Deze wandelroute doet met grote regelmaat horecagelegenheden aan. Toch, buiten het zomerseizoen kan het toch wel eens een beetje tegenvallen met de openingstijden ervan. Het enige stuk waar horeca heel dun, of om het precies te zeggen, helemaal niet gezaaid is, is het stuk langs de Wieringermeer van Den Oever naar Medemblik. Heel wat kilometers waar je bent overgeleverd aan je eigen meegebrachte eten en drinken.

Praktische info/openingstijden

Dit is nu echt een pad voor verschillende jaargetijden. In het vroege voorjaar tussen de lammetjes op de dijk, in de zomer over de heide, in het najaar uitwaaien in een van de vroegere Zuiderzee vissersplaatsjes…of als het helemaal meezit in de winter over het ijs op het IJsselmeer wandelen. Alleen de combinatie regen en wind is minder geschikt; het pad loopt heel wat kilometers in tamelijk open landschap en dan regent het wandelplezier vanzelf je wandelschoenen in.

Meer…

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 30 december 2019