Wandelspoor: wandeling over oude spoorlijn van Assen naar Gieten

Wandelspoor: Een wandeling over de oude spoorlijn van Assen naar Gieten. Eventueel is deze wandeling te verlengen naar Stadskanaal.

Locatie/bereikbaarheid

Assen is prima per trein en bus te bereiken, Gieten heeft een groot busstation aan de westzijde.

Geschikt voor

Iedereen die van wandelen houdt. Afstand: ca. 15 km, vlak terrein.

Oordeel

De route van de wandeling is bepaald niet spannend, maar gezien het afwisselende landschap is het rapportcijfer een 8.

Wat ga je doen?

De route volgt een oud treinspoor. Dat lijkt weinig boeiend, maar het is een mooi gebied om doorheen te wandelen. Ook in de wat meer open stukken is het pad omgeven door flink wat bomen. Omdat het spoor alweer tientallen jaren geleden is opgebroken is de ondergrond wandelvriendelijk. Bij de start van de wandeling is een stuk betonnen fietspad aangelegd, maar al snel loop je over een niet-verharde ondergrond en dat blijft zo tot vlakbij Gieten.

Het startpunt van het pad in Assen is niet moeilijk te vinden. Aan de oostzijde van het NS-station Assen (Oosterparallelweg) moet je naar het noorden lopen. Hou het spoor aan de linkerkant en volg rechtdoor een wandelpad langs het spoor. Je komt uit op de Herman Broodstraat, vervolgens de Ostadestraat en aan het eind kun je linksaf het wandelpad beginnen. Het staat ook duidelijk aangegeven als “wandelspoor” met een informatiebord erbij.

Je kunt vervolgens de bordjes “wandelspoor” tot aan Gieten blijven volgen. Een uitstapje in Rolde is echter aan te bevelen; niet alleen is hier horeca in een alleraardigste klein centrum te vinden, ook passeer je daar een hunebed. Het is niet voor niets Drenthe hier, dus grijp deze buitenkans met beide handen aan.

Vlak voor Gieten gaat het “wandelspoor” linksaf en loopt u via een klein ommetje vanwege het oversteken van de N34 zo Gieten in. Wilt u een langere route lopen? Ga dan NIET linksaf, maar blijf het spoor rechtdoor volgen. U loopt dan letterlijk tegen de N34 aan. Kijkt u naar rechts, dan ziet u al het viaduct waar u overheen kunt lopen via het naastgelegen fietspad. Als u vervolgens de weg (Oelenboom, Parallelweg) met een paar kronkels blijft volgen komt u aan het eind vanzelf weer op de Oude spoordijk. Dit fietspad wat later overgaat in een wandelpad is de oude spoorlijn van Gieten via Gasselte naar Stadskanaal. Zie verder de aparte beschrijving op deze site.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Bij Rolde, wat je bereikt na 6 km, is het is het zeker aardig even het centrum in te lopen. Het oude gemeentehuis is een blik meer dan waard. Ook is er genoeg horeca in Rolde. Daarnaast zijn bij Rolde twee hunebedden (D17 en D18) te vinden. Ze liggen aan de noordzijde, het wandelpad loopt er vlak langs dus ze zijn niet te missen. Deze twee zijn zeker een stop waard, met name omdat een van de twee niet (gedeeltelijk) is ingestort. Voor de liefhebbers is er verderop, vlak na de camping De Schaopvolte, aan de linkerzijde nog een (D14) te vinden.

Laat maar zitten

Eigenlijk kent deze wandeling geen echte dieptepunten. Enige nadeel zou kunnen zijn dat het geen rondwandeling is, je zult met de bus weer terug moeten naar Assen.

Handige tips

Bedenk dat een trein geen scherpe bochten kan maken. Dus als je twijfelt over de juiste richting, kies dan altijd het pad wat het meest rechtdoor loopt. Bijvoorbeeld bij de tunnel onder de N33 is aan de andere kant meteen een splitsing: kies dan het linkerpad.

Vanuit Gieten is er een directe bus terug naar Assen te nemen; het busstation ligt een beetje buiten het centrum vlakbij de kruising N33/N34.

Horeca is er in Rolde genoeg, maar als je heel vroeg gaat wandelen of op winterse dagen, dan zou het best wel eens kunnen dat alle deuren toch op slot zijn.

Kritische noot

Drenthe is en blijft een toeristische provincie, en het pad loopt niet helemaal in de middle of nowhere. U zult dus andere wandelaars (niet heel veel) en fietsers (heel veel) zien, hoewel de fietsers bijna overal een naastgelegen fietspad gebruiken. Ook is het niet overal doodstil. Doorgaans zijn wegen niet te zien, maar soms wel te horen.

Prijs

Deze wandeltocht is natuurlijk gratis af te leggen. Bij de horeca op station Assen, in Rolde en in Gieten kunt u zoveel geld opmaken als u wilt.

Lengte bezoek

Totaal is het 15 km lopen. Voor de meeste wandelaars niet heel veel maar zeker ook niet weinig.

Goed om verder te weten

Vanaf Rolde loopt een stukje Pieterpad over hetzelfde tracé. Na een paar kilometer, bij Anderen, slaat het Pieterpad rechtsaf richting Schoonloo. Zorg dat je niet toevallig achter Pieterpad-wandelaars aanloopt; het wandelspoor loopt hier rechtdoor.  

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Assen, Rolde en Gieten is genoeg horeca. Slapen is hier, als het nodig is, ook geen probleem behalve als je toevallig net van plan bent te gaan wandelen als ook de TT in Assen plaatsvindt. Dan kun je natuurlijk ook gewoon beginnen met de nacht van Assen en vervolgens gaan lopen 🙂

Praktische info/openingstijden

Het wandelpad is altijd open. Je loopt grotendeels tussen de bomen en in het bos, dus ook met minder mooi weer waai je niet uit je jas.

Nog meer wandelingen

Nog niet uitgewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 6 juli 2021