Wandelen Zuiderzeepad etappe 3: Monnickendam – Edam

Wandelen van Monnickendam naar Edam over het Zuiderzeepad langs, verrassend, de voormalige Zuiderzee. Onderweg passeer je onder andere het toeristische hoogte- (of zoals je wilt: diepte-) punt van het Zuiderzeepad: Volendam. Hier kun je onder andere een bijzondere wandelfoto in klederdracht kunt laten maken; met rugzak en al. Ook kun je vanaf Volendam met de boot naar Marken om over dat voormalige eiland een wandeling te maken en eventueel het museum, de kerk en de klompenmaker daar te bezoeken. Je eindigt in Edam met onder andere zijn kaasmarkt, Waag en Grote kerk.

Locatie/bereikbaarheid

Zowel Monnickendam als Edam zijn met de bus vanaf Amsterdam CS bereikbaar. Ook vanaf het eindpunt van de Noordzuid metrolijn van Amsterdam aan de noordkant rijden bussen. Met de auto liggen beide plaatsen aan de N247 die je vanaf de A10 kunt bereiken. Deze weg kan echter zeer druk zijn.

Geschikt voor

De etappe van Monnickendam naar Edam is 14 kilometer en dus voor veruit de meeste wandelaars goed te doen. Zeker met een (ruime) stop in Volendam. Mocht je het rondje op Marken ook lopen, dan komen er 6 hele kilometers bij. In dat geval heb je wel een heerlijke boottocht heen en weer om tussendoor uit te rusten 😊. Uiteraard kun je de etappe als je wilt verkorten of verlengen, zie het boekje van het boekje van het Zuiderzeepad.

Oordeel

Historisch gezien zijn Monnickendam en Edam beslist interessante steden. Volendam en Marken zijn dat eigenlijk ook als je wilt weten hoe het binnenlandse toerisme er al lang, lang geleden is gestart. Het is niet voor niets dat de fotostudio’s waar je in Volendam verkleed op de foto kunt al honderd jaar bestaan. Ook Marken kent een lange historie op toeristisch gebied, hoewel vandaag de dag natuurlijk vooral buitenlandse toeristen op het eiland aanspoelen. Tussendoor wandel je, zoals het op het Zuiderzeepad behoort te zijn, over de dijk langs de voormalige Zuiderzee. Hoewel ze het water op deze plaats voor de kust de Gouwzee noemen. Bij elkaar is het oordeel over deze etappe sterk afhankelijk over hoe je denkt over Volendam, het wordt dus een 7,5 een 5, of…

Wat ga je doen?

De etappe start bij de grote Sint Nicolaaskerk in Monnickendam en eindigt bij de Grote Kerk in Edam. Daartussen? Dijk. Veel dijk. Met schapen en keutels. Of zonder schapen, maar dan hoog gras, brandnetels en ’s ochtends vroeg al snel zeiknatte schoenen en broek. Vanaf de Sint Nicolaaskerk loop je in Monnickendam eerst richting Haven. Sla overigens vlak voordat je rechtsaf het Zonnepad inslaat juist even linksaf, loop honderd meter en bewonder de Lijnbaenbrugh. Je zult van dit type brug er ook een paar in Edam zien, maar dit is beslist een goed begin van de dag. Vervolgens loopt de route over het Zonnepad en de Fluwelen Burgwal langs het water. Dat is mooi, maar ook een beetje jammer omdat je dan de toch ook bijzonder fraaie Kerkstraat en Noordereinde mist. In die twee straten staan beslist mooie huizen en wat je daar meteen zal opvallen; veel huizen hebben gevelstenen die de moeite waard zijn.

Hoe je ook loopt, mis in ieder geval één ding van Monnickendam niet; de Speeltoren. Er is voor de liefhebbers een museum in te vinden, maar alleen al van buiten…Achterlangs vervolgt de route naar de Purmer Ee waar je de Lange brug vanzelf ziet. Hij is bepaald niet lang trouwens, maar in de context van Monnickendam is de brug vergelijkbaar met de Golden Gate Bridge van San Francisco. Alles is relatief tenslotte.

Na de historische schepen volgt de onvermijdelijke jachthaven met trotse eigenaren van schepen van recenter datum. Waarna je Monnickendam verlaat via een kleine sluis en je meteen de dijk op kunt klimmen die je vrijwel geheel zult volgen tot Volendam. Op de hoek zie je eigenlijk al wat je in deze regio meer ziet; een grote kaasboerderij die opzichtig naar toeristenbussen staat te lonken. Deze toeristenbussen zijn over de N247 op weg zijn naar Volendam en Edam, maar wie weet dat ze hier een tussenstop maken. Je koerst over de dijk aan op het open water van de Gouwzee, zoals dit deel van het IJsselmeer wordt genoemd.

Achterom kijkend kun je nog eenmaal (of meermalen als je dat wilt) afscheid nemen van Monnickendam en als je de bocht om bent zie je niet al te ver weg het volgend doel al liggen: Volendam. Over de dijk, of als het heel ellendig lopen is door hoog, nat gras met brandnetels toch maar over de weg onder aan de dijk, wandel je verder en vergeet daarbij niet te genieten van de boerderijen die met fraai opgeschoren kappen liggen te pronken in het land.

Volendam kom je binnen in via een wijk met grappig gebouwde huizen en een grote jachthaven voor de deur. Voor het geval je denkt; die Volendammers wonen niet onaardig; dit is een groot vakantiepark waar je huizen tegen niet geringe bedragen kunt huren. Toch is te waarderen dat ze geprobeerd hebben de bouwstijl van het gebied terug te laten komen in de stijl van de huizen. Sommige autochtone Volendammers hadden achteraf gezien ook wel op dit plekje willen wonen. De uitbreiding van Volendam ligt echter aan de noordzijde, waar samen met Edam een flinke nieuwbouwwijk wordt gerealiseerd. Als dat maar goed komt, want Volendam en Edam mogen dan samen één gemeente vormen, vanouds zijn de wederzijdse gevoelens voldoende om de wereldwijde opwarming van de aarde te voorkomen.

Via het Zuideinde, waar je helemaal niet onaardige nieuwbouw ziet met nog steeds, Volendam is erom beroemd, schoongepoetste stoepen, en kleine huisjes uit vroeger tijd, kom je in het toeristische hart van Volendam. De straat bij de oude Haven is feitelijk ontzettend kort maar de fotoshops waar je foto’s in klederdracht kunt laten maken, souvenirwinkels, kaaswinkels en natuurlijk horecauitspanningen rijgen zich hier aaneen. Ben je een beetje vroeg, dan is het nog rustig en zul je op een terras tussen de autochtonen terecht komen die voor de drukte losbarst de dag van gisteren of vandaag doornemen. Ben je wat later, dan kun je je door de ladingen toeristen uit alle hoeken van de wereld heen klieven op weg naar het andere uiteinde van het dorp. Of natuurlijk “go with the flow” en zelf ook met een bosje houten tulpen en nep-klompen in de rugzak thuiskomen.

Wil je naar Marken, dan kun je in de haven van Volendam op de boot stappen. Hij brengt je in een klein halfuurtje naar het voormalige eiland waar dan ook een helemaal niet onaardige rondwandeling van een kilometer of zes op je ligt te wachten. En, hoe kan het ook anders, zeker ook toeristische attracties zoals een klompenmaker en het huis van Sijtje Boes. Vergeet echter het Marken Museum niet en loop ook even binnen bij de kleine Grote Kerk.

Na Volendam gaat het over de dijk weer verder richting Edam. Eerst passeer je aan de linkerzijde Volendammer industrie, maar daarna een grote nieuwbouwwijk die, als deze eenmaal klaar is, ervoor zal zorgen dat Volendam en Edam in ieder geval op de kaart naadloos op elkaar aansluiten. Toch, vraag een Edammer wat de verschillen zijn tussen deze twee plaatsen en je kunt er gerust een halfuurtje voor gaan zitten. Maak daarom niet de vergissing dit cultureel als één geheel te zien, tenminste, niet de komende 500 jaar.

Edam bereik je bij het water dat vanaf het IJsselmeer via een impossante sluis naar kaarsrecht Edam inloopt: het Oorgat. De sluis is al een eerste punt om een kleine pauze te nemen, de boten varen hier af en aan. Daarna wandel je een dikke kilometer over de Keetzijde waarna je via een van de talloze ophaalbruggen die Edam rijk is het water oversteekt en via de Nieuwehaven het centrum van Edam bereikt. De vele historische panden zullen je vast opvallen en daar komt voorlopig nog geen einde aan.

Het Zuiderzeepad maakt hier een, op papier opvallende, slinger door de stad Edam. Deze extra paar kilometers zijn echt een aanrader; je komt op deze manier langs de speeltoren, de oude waag, de hele, hele grote Grote kerk en het oude Raadhuis. Tussendoor rijgen de historische panden uit de 17e en 18e eeuw zich aaneen. Heb je er nog niet genoeg van, dan kun je bijvoorbeeld tegenover de Grote kerk ook nog een hofje bezoeken of, elke woensdagochtend, de kaasmarkt in actie bekijken.

Handige tips

In Volendam kun je op verschillende plaatsen op de foto. In klederdracht. Dat lijkt oubollig, maar is juist als je niet de standaard-toerist bent erg leuk. En denk niet dat ze zich er met een Jantje van Leiden van af maken; mocht je bijvoorbeeld zwanger zijn dan krijg je andere kleding aan dan anders. Wie weet dat ze er voor jou als wandelaar inclusief rugzak en wandelschoenen ook wel iets leuks van kunnen maken.

Wil je wel naar Marken maar niet met de boot? Je kunt er ook via de dijk komen. Deze sluit echter onder Monnickendam aan op het vasteland en is vanaf Volendam dus niet handig. Wil je op die manier naar Marken, dan kun je het best combineren met de etappe van Monnickendam zuidwaarts.

De boot naar Marken hoef je niet te reserveren; zelfs in het toeristenseizoen kun je een kaartje op de kade kopen en bij de eerstvolgende opstappen. Ze varen dan ongeveer elk half uur. Let wel even op de eerste en vooral laatste boot, anders wordt het alsnog een heel eind wandelen. Marken heeft overigens ook een busdienst en tot behoorlijk laat kun je daar nog met mee.

Kritische noot

Je bent in deze regio in een vanouds toeristisch gebied maar Volendam/Marken zijn hierin de buitencategorie. De hoeveelheid buitenlandse dagjestoeristen die uit Amsterdam hier dagelijks wordt uitgestort is immens en dat merk en voel je aan alle kanten. Het beste devies is je er niets van aan te trekken of juist je te verwonderen over hoe het er aan toegaat. Als antropoloog zou je hier van kunnen smullen. En te bedenken dat jij een van hen bent als je naar bijvoorbeeld de piramides in Egypte gaat, of de Grotten van Han.

Prijs

Het Zuiderzeepad is helemaal gratis, maar de boot naar Marken niet. En de koffie, gebak, foto’s maken, museumbezoek en wat je allemaal nog meer kunt doen onderweg, ook niet. Met andere woorden, in dit gebied kun je al wandelend een spoor van euro’s achterlaten. Het boekje van het Zuiderzeepad is daarnaast ook een aanrader. Dus mocht je dat nog niet hebben aangeschaft, spendeer daar dan een paar tientjes aan. Het is het werkelijk meer dan waard. Koop je het tweedehands om wat geld te besparen (goed idee overigens), check dan wel even of je de laatste druk aanschaft. Er zijn nogal wat wijzigingen geweest in de loop der tijd en met een boekje van een oudere druk raak je anders alleen maar in de war.

Lengte bezoek

Van Monnickendam naar Edam lopen zal zo’n drie uur in beslag nemen. Het uitstapje naar Marken kost zeker de nodige tijd: de boot doet er drie kwartier over en de wandeling naar onder andere de vuurtoren is ook een uur of anderhalf. Verder kun je op Marken en in Volendam nog veel meer tijd zoet brengen, evenals trouwens in beginpunt Monnickendam en eindpunt Edam. Kortom; meer dan genoeg voor een leuke, volle wandeldag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten is in Monnickendam, onderweg in Volendam en eindpunt Edam geen probleem en horeca al helemaal niet.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is het hele jaar te lopen. Ook de boot van Volendam naar Marken vaart het hele jaar, mits het IJsselmeer natuurlijk niet is dichtgevroren. In dat geval kun je misschien wel naar Marken lopen…

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 10 november 2019