Skigebied Balderschwang – Beieren – Zuid-Duitsland

Locatie/bereikbaarheid

Balderschwang. Via Oostenrijk is het dorp te bereiken via Bregenz (A14/E60), de L200 en vervolgens L205. Vanuit Duitsland loopt de aanrijroute via Kempten (A7/E43), de B19 en B308.

Geschikt voor

Beginnende en (licht) gevorderde skiërs. Echte cracks zullen hier heel snel zijn uitgekeken.

Oordeel

Bij elkaar geen skigebied om 10 jaar achter elkaar elke winter naar terug te keren. Het is toch betrekkelijk klein vergeleken met de Oostenrijkse gebieden die niet veel verderop zijn te vinden. Maar voor en of enkele dagen is het zeker aantrekkelijk. Het rapportcijfer wordt bij elkaar een 7.

Wat ga je doen?

Balderschwang is een superklein dorpje op 1044m hoogte tegen de Oostenrijkse grens aan de westkant van Zuid-Duitsland. Het kent echter wel een van de grootste skigebieden van Duitsland, een dikke 40 km en is naar verluid behoorlijk sneeuwzeker. Er is wel eens gezegd dat het in dit dorp ¾ jaar winter is en ¼ jaar koud. Het dorp ziet er behoorlijk Zuid-Duits uit en ook op de pistes is het onmiskenbaar Duits/Oostenrijks.

In de zomer kun je hier vast ook heerlijk wandelen, maar in de winter is het een aantrekkelijk wintersportgebied.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De pistes met nummers 15, 16, 17 en 18 geven verschillende combinaties om beneden te komen en lopen enorm breed uit. Hoewel niet superlang wel aantrekkelijk. De 1, 2, 4 en 5 zijn de wat langere routes naar beneden, waarbij de 1 en 2 voor dit gebied wel zwart zijn. Diepzwart zijn ze niet, maar toch wel iets wat niet iedereen zal zien zitten. De 7, 8 en 9 zijn weliswaar weer niet heel lang, maar wel aantrekkelijke blauwe pistes voorzien van een moderne 6zitter die je snel weer naar boven brengt. fffff

Laat maar zitten

Het eerste deel van piste 5 is heel plezierig, maar het tweede deel loopt uit op ofwel een heel vlak stuk ofwel een onaantrekkelijk bospad. Het is dat je de 5 op allerlei momenten moet nemen om naar beneden te komen, maar anders…

Handige tips

Parkeren in het hele kleine dorp is goed te doen, maar niet langs de hoofdweg. Er is echter een flink parkeerterrein vlakbij het startpunt van het skigebied.

Het is mogelijk vanaf 2,5 dag een 3Talerskipas te krijgen waardoor je ook naar onder andere Damuls/Mellau en Warth in Oostenrijk kunt. Naast nog talloze zeer kleine gebiedjes met vaak maar een paar liften en pistes.

Mocht u al een skipas hebben, pik dan bij de kassa alsnog even een pistekaartje op. Het lijkt geen ingewikkeld gebied, maar door de uitlopers naar verschillende kanten kan het toch verwarrend zijn.

Kritische noot

Hoewel er soms wel wordt gesuggereerd dat dit gebied erg rustig is, was dat in ieder geval niet het geval toen wij er waren. De lift beneden bij de parkeerplaats waar je niet alleen start, maar toch redelijk vaak terugkeert, was best druk. Er is een sleeplift parallel aan de stoeltjeslift naar boven daar, maar die heeft weer een dusdanige snelheid dat je uiteindelijk net zo goed in de rij voor de stoeltjeslift kunt gaan staan.

Ook piste nummer 5 gaf wel gemopper omdat deze onderaan een heel lang vrijwel vlak stuk kent. Prikken en glijden dus of met een snowboard behoorlijk balen. Ook het verbindingsstuk bij Schwabenhof, tussen piste 11/12 en 15/16/17/18, was minder prettig.

Prijs

De prijs is niet onredelijk.

Lengte bezoek

Het is een skigebied waar je, als je een beetje je best doet, met een dag alle pistes één of meermalen gedaan kan hebben.

Goed om verder te weten

De lokale wegen naar Balderschwang kunnen bij sneeuwval behoorlijk glad zijn en het is hier echt heuvelachtig terrein. Wij kwamen verschillende vrachtauto’s tegen die niet meer verder konden. Sneeuwkettingen en winterbanden zijn dus echt geen overbodige luxe hier.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is op diverse plaatsen in dit skigebied genoeg te eten en drinken. Overnachten kan in Balderschwang. Niet onaantrekkelijk is om Oostenrijk (Mellau, Damuls, Dornbirn) als uitvalsbasis te nemen en dan naar dit skigebied te rijden voor een dagje skiën.

Praktische info/openingstijden

Het skigebied is open december-eind maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019