Skigebied Brandnertal – Burserberg – Brand

Locatie/bereikbaarheid

Dit gebied is eenvoudig bereikbaar via de snelweg A14 langs Bregenz, dus helemaal via de westzijde van Oostenrijk. Bij Bludenz, afslag 58, verlaat je de snelweg en na enige kilometers slingerende weg, romantisch maar bij sneeuwval al een flinke eerste uitdaging nog voor je de pistes bereikt, kom je bij Burserberg en als je nog wat verder rijdt vanzelf bij de gondel in Brand. Nog verder doorrijden geeft een derde mogelijkheid om te parkeren en vervolgens met de Paludbahn het skigebied in te gaan.

Geschikt voor

Het skigebied heeft opvallend veel rode pistes en is daardoor eigenlijk wat minder geschikt voor absolute beginners of mensen die dat niveau net zijn ontstegen. Aan de andere kant kent het ook één, maar dan wel lekker lange, zwarte piste die die kleur eer aan doet. Gezien de grootte van het gebied is het eigenlijk vooral geschikt voor lichtgevorderde tot gevorderde skiërs. Voor echte cracks is het gebied eigenlijk te klein, hoewel de pistes die er liggen zelfs voor cracks toch best heel aardig zijn.

Oordeel

Al met al is het een vriendelijk gebied met goede faciliteiten en een behoorlijk aanbod van pistes. De omvang is relatief wat beperkt en een uitstapje naar andere pistes van Silvretta Montafon vergen een autorit van ongeveer een halfuur. Het gebied verdient daarom toch een 7,5.

Wat ga je doen?

Dit skigebied beslaat 55 skikilometers en behoort dus niet tot de megaskigebieden die Oostenrijk rijk is. Het valt tegenwoordig, qua skipassen, onder Silvretta Montafon – Brandnertal, maar de drie andere skigebieden die daarbij horen liggen toch werkelijk een dal en dik een half uur rijden verderop. Totaal omvat Silvretta Montafon – Brandnertal dus 4 gebieden en opgeteld kom je dan inderdaad wel aan enkele honderden skikilometers. Brandnertal ligt letterlijk een beetje “uit de route”.

In Brandnertal bestaat het skigebied weer uit twee kleinere gebieden, Brand en Burserberg, die tegenwoordig met een gondel met elkaar zijn verbonden. De twee deelgebieden zijn vergelijkbaar qua grootte en sfeer. In Brand ga je met een gondel van 1000 meter naar maximaal 2000 meter, de Glattjoch. Je hebt dan ondertussen nog wel een paar extra liften achter de rug. Erg aardig is wel dat je vanaf dat hoogste punt via verschillende routes in de twee dalstations van Brand terecht kunt komen en daarmee toch bijna 1000 hoogtemeters te pakken hebt. Je kunt bijvoorbeeld met de 7 of 6a/6b en vervolgens de 11 een heel mooie afdaling maken. Een andere afdaling hier is de 9 gevolgd door de 4 of de combinatie 8, 2 en 4. Vanaf de Gulma op 1800 meter zijn mooie combinaties als de 2, 1 en 4 of de 5 en de 11 mogelijk. Al met al is in het skigebied Brand dus niet een hele toertocht mogelijk, maar een aantal verschillende en leuke, niet al te korte afdalingen zeker wel.

Het skigebied Burserberg kent drie liften om je naar de top genaamd Loischkopf te brengen. Vandaar kun je via de 23a/b of 29 + 26 een leuke blauwe piste naar beneden doen of kezen voor de rode 19 of 21. Opvallend hier is de zwarte 18. Meestal stellen zwarte pistes in dit soort gebieden niet zo heel veel voor, maar deze is én behoorlijk zwart en lekker lang bovendien. Ben je toch een iets minder grote durfal of een minder gevorderde skiër, dan kun je ook halverwege op de 18 starten en valt het een beetje mee.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De combinatie 6a/6b en de 11 is toch echt wel een leuke topper met veel hoogtemeters en een leuke variatie. Aan de kant van Burserberg zijn de 19 en 21 lekker pistes om een aantal keer vanaf te gaan. Ga je via de 20 helemaal naar beneden dan verleng je de pret maar eindig je wel bij een enigszins verouderde lift.

Laat maar zitten

De 25 zullen de meeste mensen zich na afloop zeker herinneren, maar niet in positieve zin. Het is e verbinding van Burserberg naar Brand. Deze is zo vlak dat het beter is de Panoramabaan te pakken.

Handige tips

Vanaf de Glattjoch kun je via diverse pistes naar beneden, maar kies je niet voor de 9 of de skiroute 15, dan kom je het eerste stukje op een piste terecht die na een stukje dalen akelig lang weer omhoog loopt. Dus ofwel meteen vanaf de start zoveel mogelijk vaart maken ofwel prikken ☹

In dit gebied ligt een groot Landal park. Mocht je veel medelanders op prijs stellen, dan is deze plek dus een aanrader. Of andersom…

Bij de Dorfsbahn in Brand is parkeren relatief wat beperkt.

Kritische noot

Met de Panoramabaan kun je van skigebied van Brand naar het gebied van Burserberg. Andersom hoeft dat niet; via de 19, 28 en 25 kun je, afgezien van een klein trekliftje, skiënd van Burserberg naar Brand. Maar ten eerste is de bewegwijzering op de 19 verwarrend en ten tweede is de 25 erg vlak. Het is dus vreselijk prikken en vooral snowboarders zullen het een verschrikking vinden. Wellicht is het dus toch beter om ook andersom de Panoramabaan te nemen, dit is sowieso een mooi tochtje over een diep dal.

Prijs

De skipas voor zes dagen voor een volwassene kost Euro 258,- en is geldig voor het hele gebied Silvretta Montafon – Brandnertal. Dat is mooi als je er ook gebruik van maakt, want dan is de prijs geheel in lijn voor het aantal aangeboden skikilometers. Blijf je alleen in Brandnertal, dan is het een relatief dure pas.

In het voor- en naseizoen betaal je vier tientjes minder voor die zes dagen en in januari is het ook mogelijk een week of drie tegen dat gereduceerde tarief te skiën. Sneeuwzekerheid in januari zit meestal wel goed, maar het kan hier dan wel ijzingwekkend koud zijn…

Lengte bezoek

In Brandnertal kun je, ook als gevorderde skiër, in een heel leuke dag het gebied rondskien. Meerdere dagen in dit gebied verblijven is zeker geen straf en de hele week op deze plek zijn voor veel skiërs vast ook niet. Maar omdat de skipas ook geldig is in de skigebieden van Silvretta Montafon is een uitstapje naar de gebieden aldaar echt geen gek idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier op zijn Oostenrijks goed geregeld, overnachten kan hier ook op talloze plaatsen. Landal heeft hier een accommodatie waarbij je vanaf de voordeur direct op de piste staat. Voor de liefhebbers…

Praktische info/openingstijden

Het gebied gaat rond half december open en sluit eind maart, afhankelijk van het weer uiteraard.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019