Skigebied Damuls – Mellau – Faschina

Het skigebied Damuls – Mellau wordt vaak samen genoemd met Faschina. Hoewel de skipas daar ook wel geldig is, is het skigebiedje bij Faschina niet verbonden met Damuls – Mellau.

Locatie/bereikbaarheid

Damuls – Mellau – Faschina. Het gebied ligt in het westen van Oostenrijk en is heel goed te bereiken via Bregenz. Tot vlak voor het eind kunt u de snelweg volgen, alleen de laatste 30 kilometer lopen via de L200. U heeft dus voor dit gebied niet veel kans op files zoals onder München het geval kan zijn of aan het eind van de A7.

Geschikt voor

Van beginnende tot ervaren skiërs en snowboarders.

Oordeel

Dit gebied behoort niet tot de grootste van Oostenrijk, maar de bereikbaarheid is prima, goede sneeuwzekerheid en leuke variatie. Het rapportcijfer wordt daarom een 8.

Wat ga je doen?

Damuls – Mellau is een skigebied met 75 km pistes waarbij het grootste deel rood is. De meeste rode zijn echter “licht” rood en zullen voor skiërs met ervaring geen problemen opleveren. Het grootste deel van de pistes ligt bij Damuls, maar als je in Mellau begint is via de moderne lift al snel het skigebied bereikt. Leuk is bijvoorbeeld daar ook de lange tunnel bij piste 23.

Damuls ligt op ruim 1400 meter, Mellau een stuk lager en dat betekende dan ook dat de toch leuke dalafdaling naar Mellau in seizoen 2017/2018, met enorme hoeveelheden sneeuw, toch niet officieel open was. Heel streng afgesloten was het aan de andere kant ook niet en wie schets onze verbazing dat halverwege deze afgesloten piste een Nederlands skiklasje met jonge kinderen opdook. Niet echt het beste voorbeeld toch. Naast de geprepareerde pistes zijn er ook veel mogelijkheden voor off-piste skiën en snowboarden voor de liefhebbers.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De 3/3a naar beneden en vervolgen met de 1 en/of 11 vonden wij een leuke, lange afdaling die ook heel goed te doen was. Verder is het gebied met de pistes 25, 26, 28, 29, 30 weliswaar niet erg lang, maar kent het toch een leuke variatie waarbij de rode 25 en 29 ook wel wat uitdagende stukjes hebben die niet iedere beginner zal waarderen maar de gevorderde skiër wel.

Laat maar zitten

De 4, 5 en 6 zijn voor de echte beginners prima, maar daarna is er eigenlijk geen eer meer aan te behalen.

Handige tips

Indien je niet overnacht in Damuls of de directe omgeving, is vanuit Bregenz/Dornbirn de eerste stop Mellau. Dat scheelt toch 20 minuten rijden. Neem in Mellau wel de brug midden in het dorp, meteen linksaf en u rijdt recht op de parkeerplaats en prima lift naar boven af. Navigatiesystemen willen nog wel eens een route door het dorp aangeven, maar dat loopt in werkelijkheid dood.

Overnachten kan in het gebied maar de prijzen kunnen behoorlijk oplopen. Overnachten kan echter ook heel goed in Dornbirn, vlakbij de snelweg van/naar Bregenz. Het is dan wel elke dag even heen en weer rijden over de L200, maar die verbinding is prima.

Bij Mellau kan de afdaling piste 35 zijn afgesloten. Je kunt dan toch vrij eenvoudig met de lift naar beneden. f

Kritische noot

Mellau heeft een groot parkeerterrein maar dat is niet geheel vlak. Bij flinke sneeuwval wordt het daar spekglad en dus lastig rijden.

Prijs

Redelijke prijs voor wat wordt aangeboden.

Lengte bezoek

Dit gebied is, ook voor de kilometervreters, zeker goed voor meerdere dagen plezier. Doe je een beetje rustig aan of ben je beginner/licht gevorderd, dan kun je hier waarschijnlijk meerdere skiweken vertoeven zonder je te vervelen.

Goed om verder te weten

Een skipas van meer dan 2,5 dag is een 3talerpas, en dat betekent dat je in heel veel andere gebieden in de omgeving ook kunt gaan skiën. De meeste daarvan zijn erg klein met slechts enkele liften en pistes. De moeite waard zijn Warth, Balderschwang, Bodele en Schoppernau.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is op de piste goed geregeld. Overnachtingen kunnen zeker in het dal, maar het kan in het seizoen erg druk zijn dus een overnachtingsplek tegen redelijke prijzen is niet altijd makkelijk te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het gebied is open december – eind maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. Gezien de sneeuwzekerheid en ligging is het geen gekke keuze als u vroeg of laat in het seizoen nog wilt gaan skiën.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019