Skigebied Galtur

Locatie/bereikbaarheid

Galtur ligt aan het eind van het Paznaundal op bijna 1600 meter hoogte. In de winter is het alleen te bereiken via de afslag bij Pians. In de zomer is Galtur ook te bereiken via een bijzonder fraaie route via Sankt Anton im Montafon en Galgenul. In de winter is de weg tussen Partenen en Wirl echter afgesloten en dit dus helaas niet mogelijk.

Het skigebied ligt niet direct bij Galtur maar een paar kilometer erbuiten. Met de bus of auto ben je er zo, parkeren kan heel goed pal naast het dalstation en is gratis.

Geschikt voor

Het is geen groot gebied en voor beginners zijn er eigenlijk maar weinig goede opties. De meeste pistes zijn rood en niet echt makkelijk. Aan de andere kant zijn met pijn en moeite een paar stukken zwart gemarkeerd. Een ervaren skiër zal er niet heel erg van onder de indruk zijn. Al met al dus een gebied voor de skiër die redelijk tot goed uit de voeten kan op rode pistes.

Oordeel

Dit gebied krijgt voor de ligging, sneeuwzekerheid, overzichtelijkheid en variatie, maar aan de andere kant toch beperkt in omvang, een 7,5.

Wat ga je doen?

Skiën of snowboarden in Galtur op zo’n 43 pistekilometers. Relatief zijn er weinig pistes voor beginnende skiërs, zo’n 5 kilometer. Het meeste is rood, dus medium en omdat nu eenmaal elk gebied ook zwarte pistes moet hebben zijn de moeilijkste rode van zwarte markeringen voorzien. Verwacht er niet teveel van, je stort bepaald niet naar beneden hier.

In het begin kan het even lastig zijn om je oriëntatie te houden, je komt al snel van de ene op de andere piste terecht. Je eindigt echter altijd bij de parkeerplaats, dat maakt het weer wat eenvoudiger. Elkaar kwijtraken lukt hier zeker, maar elkaar terugvinden is ook niet zo’n probleem.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het gebied is leuk en compact genoeg om in zijn geheel te doen, mits je natuurlijk voldoende skivaardig bent.

Laat maar zitten

Tja, voor de echte cracks is dit toch allemaal net even te weinig, zeker omdat het zeer grote Ischgl hier vlakbij ligt. Toch blijft het voor de meesten een leuk uitstapje, en voor sommigen nog veel meer dan dat.

Handige tips

Er rijdt frequent een skibus door het hele dal zodat ook Ischgl, Kappl en See goed te bereiken zijn. Ischgl is het meest nabij gelegen en daardoor is Galtur een goede uitvalsbasis als je Ischgl qua prijs en drukte iets teveel van het goed vindt. Ook met de auto zijn alle skiplaatsen in het Paznaundal trouwens prima te bereiken en overal zijn ruime en gratis parkeerplaatsen.

Wil je de laatste dag ook nog skiën maar toch ook een beetje op tijd richting huis, dan kun je ervoor kiezen de laatste dag naar See te gaan. Dan heb je een groot deel van het dal al gereden richting huis en bijvoorbeeld tot halverwege de middag skiën en dan toch nog redelijk op tijd op dezelfde dag thuiskomen.

Kritische noot

Je kunt bergen niet zomaar uitvlakken, maar het blijft jammer dat juist dit gebied niet echt heel geschikt is voor beginners. De omvang is juist wel heel prettig, maar het gebrek aan echt eenvoudige pistes is spijtig.

Prijs

De skipas is niet goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld, zeker als je de Silvretta-skipas neemt waardoor je zowel in Galtur, Ischgl/Samnaun, Kappl als See terecht kunt.

Lengte bezoek

Dit gebied is niet heel groot maar voor beginnende en licht ervaren skiers biedt het genoeg uitdaging. Voor hen is het de hele week hier goed toeven. Wil je toch meer variatie of ben je meer ervaren en een kilometervreter dan is het nabijgelegen Ischgl een uitkomst. Je kunt je dan met gemak meerdere weken hier vermaken zonder vaak op dezelfde pistes terecht te komen.

Goed om verder te weten

Galtur is ook wel bekend geworden om de enorme lawine die in 1999 het dorp trof en leidde tot meer dan 30 doden. Je zult nu dan ook op diverse plaatsen flinke stenen sneeuwkeringen tegenkomen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachtingsmogelijkheden in Galtur zijn er volop, maar het valt toch wel op hoeveel er al snel volgeboekt zijn. Ook horeca om te eten en drinken is er voldoende, al is het apres-ski gehalte niet hoog. Ben je daarnaar op zoek, ga dan zeker naar Ischgl waar je helemaal los kunt gaan.

Overigens is er een hotel direct aan de piste, maar de meesten overnachten in Galtur zelf zodat je ’s avonds lopend een keuze kan maken uit meerdere restaurants.

Praktische info/openingstijden

Het skigebied is, afhankelijk van de winterse omstandigheden, geopend van begin december tot begin april. Ischgl is ongeveer een maand langer open, tot begin mei. Het gebied ligt op een behoorlijke hoogte, dus de kans op sneeuw later in het seizoen si hoog. Zelfs in maart kan de temperatuur echter al zo hoog oplopen dat de dal afdalingen papperig kunnen worden.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019