Skigebied Gargellen

Skiën en snowboarden in een compact gebied, onderdeel van Silvretta Montafon.

Locatie/bereikbaarheid

Gargellen hoort bij skigebied Silvretta Montafon. Het is echter een apart gebied(je) dat niet verbonden is met de rest. Vanaf de snelweg A14 rij je via de B188 het skigebied van Silvretta Montafon in. Gargellen ligt een beetje achteraf; bij Sankt Gallenkirch moet je via de B192 nog een kilometer of 7 een zijdal inrijden waarna je in Gargellen op 1423 meter eindigt. Het hoogste punt van het gebied ligt op 2300 meter en daarmee ligt het in zijn geheel dus behoorlijk hoog.

Geschikt voor

De echte cracks kunnen hier wellicht een klein rondje toerskien, maar ze zullen werkelijk geen uitdaging vinden. Voor beginners, licht en flink gevorderden is het echter wel een prima gebied. Er zijn relatief ven blauwe pistes die toch wel een aardige uitdaging kunnen opleveren voor de echte beginners. Bij de rode pistes zitten echt stukken waar zelfs een gevorderde wel even van zal moeten slikken.

Oordeel

Al met al, gezien de variatie van de pistes, de vriendelijke uitstraling en toch een leuk aantal kilometers, maar aan de andere kant het vrijwel ontbreken van apres-ski en het vervelende prikken bij elke dalafdaling krijgt dit gebied een 7.

Wat ga je doen?

Het dalstation van Gargellen ligt op iets meer dan 1400 meter en het hoogste punt van dit skigebied is 2300 meter. Daarmee is het een relatief hooggelegen gebied wat zeker bijdraagt aan de sneeuwzekerheid. Totaal omvat het gebied 43 pistekilometers waarvan meer dan de helft blauw. Toch zijn de lange afdalingen, ook de blauwe, zeker de moeite waard. Het laatste stuk is weliswaar behoorlijk vlak en ook de 2a loopt gedeeltelijk over een tamelijk horizontaal bospad, maar meer naar boven toe is het hier lekker skiën. Prettig is dat je met de gondel vanaf het dalstation in een keer midden in het gebied wordt gedropt.
Vanaf de top vormen de blauwe 5 en 2 een leuke stuk. De 2 loopt door naar beneden en splitst dan in de 2a en 2b, maar wordt dan wel erg vlak. Ook de 1 is een leuke piste die vanaf het hoogste punt via de 3 en 3a is te bereiken. Aan de ander kant vormen de 7 en de 8, die blauw resp. rood zijn, een leuk setje. Ze schelen niet veel in moeilijkheidsgraad behalve het eerste stukje van de 8, dat echt heel lastig is. Vlak daarbij ligt de zwarte 9a, maar die verdient die kleur werkelijk niet. Doordat hij als zwart is gemarkeerd is hij wel lekker rustig. Tot slot is het eerste deel van de blauwe 6 een heerlijke afdaling, die helaas eindigt met een te lang vlak stuk halverwege. Je kunt daar wel terug naar boven, dus je hoeft niet per se helemaal door te skiën tot het dalstation.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De 6 gecombineerd met de 6a vormen een lange afdaling. Blauw, maar ook voor gevorderden blijft het een lekker lang stuk. Jammer van het stukje prikken halverwege bij de Kesslhutte.
Ook de rode afdaling 1 is een echte aanrader voor de wat meer gevorderden of als je gewoon heel rustig aan doet ook voor de iets minder gevorderden. Beginners kunnen hier beter wegblijven; het is zo’n lange afdaling dat je er aan het eind waarschijnlijk helemaal doorheen zit. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van een skivakantie toch?

Laat maar zitten

Apres-ski kun je hier maar beter uit je hoofd zetten. In het hele dal van Silvretta Montafon is er genoeg te vinden, maar skiërs in Gargellen houden het bij een enkel of helemaal geen drankje.

Handige tips

Vanaf de hoofdweg in dit dal moet je wel even opletten welke afslag je moet hebben. Daarna is het enige kilometers op een omhooglopende bergweg doorrijden. Het kan hier enorm sneeuwen, dus winterbanden zijn werkelijk een heel goed idee.
De rode 8 is aan het begin akelig steil. Het zou met gemak gemarkeerd kunnen worden als een stukje zwarte piste. Zelfs ervaren skiërs kunnen hier behoorlijke hartkloppingen van krijgen. Als je toevallig net een beetje ruikt aan rode pistes en dan opeens naar zo’n afgrond kijkt en tot de conclusie komt dat je met goed fatsoen ook niet terug kunt…
Ben je allergisch voor zwarte pistes, ga dan toch gerust hier de 9a af. Het is typisch zo’n piste die zwart is gemarkeerd “omdat elk gebied nu eenmaal een paar zwarte pistes moet hebben”. Ze zouden eens op moeten houden met die onzin; een piste verdient een bepaalde kleur of niet. En niet omdat toevallig elk gebied zich moet profileren met een mooie mix aan pistes. Wat er niet is, is er niet. De zwarte 1a is overigens niet heel onaardig, maar qua zwaarte weer ongeveer gelijk aan de naastgelegen rode 1.

Kritische noot

Dit gebied valt op door zijn relatief grote hoeveelheid dalafdalingen. Er is te kiezen uit vier stuks, waarvan een een rode en de andere drie blauw zijn. Helaas is er bij elke afdaling dezelfde opmerking te maken; skiërs kunnen rekenen op prikken en snowboarders op lopen. Bij elk van de vier is een stukje piste te vinden dat teveel de verkeerde kant oploopt: omhoog.

Prijs

De prijs voor 6 dagen skiën bedraagt voor een volwassene een strakke Euro 258,- (2019). De skipas voor Gargellen is ook geldig voor de andere gebieden van Silvretta Montafon. Leuk als je er gebruik van maakt, maar als je alleen in Gargellen verblijft is de skipas best wel aan de prijs voor het aantal kilometers wat je ervoor krijgt. De faciliteiten zoals liften zijn prima in orde, maar elders in Oostenrijk zijn soortgelijke gebieden te vinden waarbij de prijs iets meer overeenkomt met de omvang van het gebied.

Lengte bezoek

In een dag kun je hier als gevorderde skiër met een beetje doorskien alles doen en heb je werkelijk een leuk gevulde dag. De meesten die in dit dal skiën zullen een skipas hebben voor meerdere dagen en daarmee toegang tot het naastgelegen drie keer zo grote skigebied van Silvretta Montafon rond Schruns, St. Gallenkirch en Gaschurn. Een combinatie van een dagje Gargellen en de rest op de andere plaatsen in dit dal is een prima idee. Gek genoeg kun je hier ook zeker wel mensen tegenkomen die al 25 jaar naar Gargellen gaan, daar skiën en nog nooit in een van de andere gebieden zijn geweest. Dat kan natuurlijk ook.

Goed om verder te weten

Voor de liefhebbers: Er is hier een Landal park te vinden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier ruim voldoende voorhanden en overnachten kan in Gargellen en in de rest van het dal ook heel goed. In Oostenrijk is toerisme een belangrijke bron van inkomsten en in dit dal is het waarschijnlijk veruit de belangrijkste.

Praktische info/openingstijden

Het gebied gaat in principe begin december open en tweede helft april weer dicht. Het is behoorlijk hooggelegen en daarom echt sneeuwzeker. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat opening of sluiting vanwege weersomstandigheden op andere data plaatsvindt dan gepland.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019