Skigebied Golm

Skigebied Golm, onderdeel van skigebied Silvretta Montefon bij de plaatsen St. Anton im Montafon – Vandans – Schruns – Tschagguns. Skien, snowboarden of naar beneden rodelen met de Alpine-Coaster-Golm.

Locatie/bereikbaarheid

Golm ligt in het dal van Silvretta Montafon en maakt ook onderdeel uit van dat skigebied. Vanaf de A14 ben je via de B188 al heel snel in Golm; het is de eerste plaats vanaf de snelweg in dit dal waar geskied kan worden.

Geschikt voor

Er zijn hier opvallend veel skiklasjes die helemaal onderaan een mooie oefenpiste hebben, maar ook op de alm is er ook nog een leuke vlakke piste voor beginners te vinden.

Oordeel

Bij elkaar is dit een gevarieerd gebied waar je veel skiklasjes tegenkomt maar zowaar ook een echt diep zwarte piste is te vinden. Alles daartussen is ook vertegenwoordigd en het is mogelijk vanaf de top via verschillende routes een echt lange dalafdaling te maken. Alles bij elkaar een dikke 8.

Wat ga je doen?

Dit gebied maakt onderdeel uit van Silvretta Montafon maar is er niet mee verbonden. Het gebied omvat 43 kilometer piste en velen zullen zich ermee vermaken. Bijvoorbeeld de blauwe 1 is zo uitgepakt dat vanwege de enorme breedte ook beginners hier uit de voeten kunnen, maar voor gevorderden blijft het ook een leuke piste.

Het hoogste punt ligt hier op 2130 meter, het dalstation op 650 meter. Omdat je via een combinatie van pistes van boven in een keer door kunt skiën naar het dal, kun je dus een totaal aantal hoogtemeters van 1480 meter afleggen. Dat is absoluut bijzonder voor een gebied van dit formaat. Ter vergelijking: Het naastgelegen grote skigebied van Silvretta Montafon pronkt met een afdaling van 1700 meter hoogtemeters. Overigens is dat ook een echte aanrader. In Golm is het bovendien zo dat juist het dalgedeelte van de afdaling, piste 8, een rode piste is. Een beetje jammer voor de beginners, maar voor gevorderden is het juist een voordeel; vaak is juist het laatste stuk piste van de dalafdaling tergend vlak zoals in het nabij gelegen Gargellen het geval.

Een moderne gondel brengt je vanaf het dalstation meteen midden in het gebied. Tenminste, als je niet op een van de twee tussenstations uitstapt. Deze gondel is ook te gebruiken om, als je boven bent en niet helemaal naar beneden skiet op dezelfde twee tussenstations weer in te stappen. Als de gondel natuurlijk nog niet helemaal vol is, je bent hier letterlijk vulmateriaal.

Ook een werkelijk heel aardig uitgevoerd idee is dat je bovenop, waar je vanaf twee kanten met de lift kunt komen, via een korte skitunnel kunt wisselen van afdaling. De ene kant op kun je door de tamelijk vlakke tunnel glijden, de andere kant op kun je met een kleine lopende band die, heel sympathiek, in de tunnel aangelegd.

De skiklasjes hebben nogal de neiging zich verder uit te spreiden, maar vanwege de vele brede blauwe pistes is er ruimte genoeg voor allen. Bovendien houden zij zich natuurlijk netjes aan de pisteregels en ook dat maakt het makkelijker uit elkaars route te blijven. Zeker het onverwachte starten van mensen aan de kant zonder even te kijken of er toevallig niemand komt aanstormen, is ook in dit gebied een blijvende ergernis.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De combinatie 6, 2 en 8 geven een heel mooie lange afdaling, net als de 3, 2 en 8. Voor de liefhebbers van blauwe pistes is de 1 en daarna de 2 echt een aanrader.

Laat maar zitten

Pistes 4 en 5 lopen gedeeltelijk over een bospad. Wel erg vlak. Gek genoeg zijn veel klasjes er gek op, maar omdat de piste behoorlijk smal is wordt het als beginner hier soms nog best even lastig. Bovendien kruis je op verschillende plaatsen andere pistes en dat is ook niet heel fijn als je 100% van je aandacht bij het skiën moet houden en nog niet zo snel kunt oversteken.

Handige tips

Net zoals in veel gebieden wordt ook hier rodelen aangeboden. Met de slee naar beneden vinden vooral kinderen heel leuk, maar sommige volwassenen lopen er ook heel warm voor. In de winter en zomer is er daarnaast een Alpine-Coaster-Golm hier te vinden; in wagentjes over een stalen baan naar beneden over een parcours van meer dan 2,5 kilometer. Er moet echter niet teveel sneeuw liggen, want dan rijden ze niet. En veel sneeuw, dat komt hier toch best vaak voor…

De zwarte 10 genaamd Diabolo heeft werkelijk een stuk dat diepzwart is. Aantrekkelijk voor flink gevorderden en verder. Overigens moet je vanaf de Golmer Joch, het hoogste punt in dit gebied, ook een deel van diezelfde 10 doen om op de 5 te komen. Juist dit gedeelte van de 10 is nog wel een meevaller, dus ook geschikt voor lichtgevorderden en meer gevorderden.

Kritische noot

Het is moeilijk echt vervelende dingen over dit gebied te benoemen. Maar om toch een kritische noot te kraken; kom je als ervaren skiër met enige snelheid het laatste deel van de dalafdaling de rode 8 af dan kom je tussen een grote hoeveelheid ernstig beginnende skiërs terecht. Terwijl het toch niet moeilijk zou zijn die twee verschillende gebruikersgroepen daar van elkaar te scheiden, de piste is er breed genoeg voor. Op de alm is ook een oefenpiste en hoewel daar ook geen doorlopende fysieke scheiding is zijn middels een eenvoudig hekje bovenaan de beginners gescheiden van de kanonnen die de helling afkomen denderen.

Door een deel van het gebied loopt een flinke buis. Het heeft een goede reden want het water komt uit in een van de meren die hier zijn aangelegd en waarmee met behulp van waterkracht elektriciteit wordt opgewekt. Toch, het blijft een niet al te fraaie ingreep in het landschap.

Prijs

De prijs voor 6 dagen voor een volwassene bedraagt Euro 258,-. Deze pas die je voor Golm aanschaft is inclusief toegang tot het hele gebied van Silvretta Montafon. Als je dat hele gebied benut is dat een rechtvaardige prijs, maar anders is het voor enkel dit gebied best aan de hoge kant.

Overigens zijn in het voor- en naseizoen de prijzen wat lager maar ook in de drie weken van januari na Oud/nieuw. In januari is dit gebied absoluut sneeuwzeker, maar neem wel extra warme kleding mee want de temperatuur kan in die periode flink onderuit gaan.

Lengte bezoek

Je kunt hier, ook als zwaargevorderde, absoluut een dikke dag zoetbrengen en het hele gebied rondskien. Maar ook meerdere dagen of een week is beslist geen straf en het zou zomaar kunnen dat mensen zo verknocht raken aan dit skigebied dat ze meermalen terugkomen.

Goed om verder te weten

De zwarte 10, die zoals eerder aangegeven diepzwart is heeft de naam Diabolo. Dat is een speelgoed dat u misschien kent van vroeger, waarmee een kunststof voorwerp met een touw en twee stokjes in de lucht moet worden gehouden. Het is nu niet echt een naam die van toepassing is voor deze piste. Diablo (de duivel) zou als naam beter passen voor deze piste, maar wellicht dat daar bezwaren tegen zijn gerezen in deze tijd waarin van alles een punt wordt gemaakt?

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier te over, ook in het centrale gedeelte van de piste. Ben je daar eenmaal aangeland, dan is het werkelijk niet te missen. Overnachten op de piste is hier niet de bedoeling. Elders in Silvretta Montafon kun je als je wilt in een iglo overnachten. De meesten zullen in het dal slapen en dat kan op vreselijk veel plaatsen. Toch, in het seizoen tegen een redelijke prijs een plekje vinden kan best nog enige moeite kosten…

Praktische info/openingstijden

Het gebied opent half december en sluit tweede helft april. Weersomstandigheden kunnen dit ondanks de vele sneeuwkanonnen natuurlijk in de war schoppen. Zeker de dalafdaling ligt erg laag en is als eerste de pisang. Gelukkig maar dat je bovenop dan ook nog een flink aantal aantrekkelijke pistes overhoudt.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019