Skigebied Les Trois Vallees: Val Thorens, Orelle, Les Menuires, Saint Martin, Méribel en Courchevel

Skiën en snowboarden in een werkelijk gigantisch gebied; Les Trois Vallees: Val Thorens, Orelle, Les Menuires, Saint Martin, Méribel en Courchevel.

Locatie/bereikbaarheid

Dit gebied ligt in de Franse Alpen en hoewel de snelwegen in Frankrijk prima zijn, zit de bottleneck in het laatste stuk. Dan wordt het namelijk een tweebaansweg en daar moeten in het hoogseizoen wel erg veel auto’s en bussen over. De hogesnelheidstrein is ook een optie maar ook dan ga je het laatste stuk met de bus. Courchevel heft de beschikking over een heliplatform en landingsbaan voor vliegtuigen. Mocht je dat laatste overwegen, kijk dan eerst op internet even naar de lengte van de landingsbaan. Het schijnt toch wel vaak goed uit te pakken.

Geschikt voor

Het is een enorm gebied en geschikt voor iedereen. Juist beginners hebben natuurlijk helemaal geen behoefte aan zoveel skipistes en skikilometers. Dus hoewel er genoeg pistes zijn waar je het skiën of snowboarden onder de knie kan krijgen, is het juist voor die groep eigenlijk minder geschikt. Je betaalt dan best veel extra voor iets wat je niet gebruikt.

Oordeel

Al met al is dit een gebied waar je je werkelijk weken kunt vermaken. Bovendien is het mooi gelegen, op de toppen heb je een prachtig uitzicht over de rest van het gebied. Om toch een kritische noot te laten vallen; het is hier bepaald niet goedkoop en er zijn toch op een paar plaatsen verbindingen die erg vlak zijn uitgepakt. Snowboarders zullen er niet blij mee zijn. Al met al gewoon een echt dikke 9.

Wat ga je doen?

De naam zegt het al; dit gebied bestaat uit drie dalen die onderling zijn verbonden. Dat maakt het uiteindelijk toch ook wel enigszins overzichtelijk, want gezien de omvang kun je hier letterlijk veel kanten op. Het gebied loopt van de toppen van dik boven de 3000 meter tot het laagste punt op 900 meter en dat geeft al aan dat je hier enorm lange afdalingen kunt maken. Een flink gedeelte van het hele gebied ligt boven de 1800 meter en is dus heel sneeuwzeker, ook laat in het seizoen. Het is niet voor niets dat de Dutch week, een afsluiting van het skiseizoen met een heel Nederlands tintje, hier plaatsvindt. Overigens kan het zeker zo zijn dat de lager gelegen pistes zeker in de middag dan al meer doen denken aan het drankje slush dan aangenaam en spannend naar beneden toeren.

De meeste pistes zijn behoorlijk geordend, maar bij Courchevel ligt een skispaghetti waar je al heel snel, onbedoeld, switcht van piste. Geen zorgen, ze komen onderaan allemaal bij elkaar en je kunt natuurlijk altijd een nieuwe poging doen de piste aan te houden die je van plan was. Gaat het meermalen mis dan is het wellicht beter de pogingen op te geven en vooral te genieten van dit toch wel weer leuke, maar wel redelijk drukke, onderdeel van het hele gebied.

In Les Menuires vormt Croisette een centraal plein waar je tijdens het skiën vast terecht komt, waar je ook verder verblijft. Vanaf hier vertrekken meerdere liften maar met het eten en drinken zit het hier ook wel goed, hoewel het een minder hoog niveau heeft dan de rest. Je kunt hier bijvoorbeeld via een automaat pizza bestellen die dan via een soort van brievenbus naar buiten komt. De sfeer moet je er zelf bij bedenken. In hetzelfde dal, aan het eind, ligt Val Thorens. Sommige pistes lopen dwars door dit plaatsje en dat is wel grappig. Je kunt hier ook weer alle kanten op, maar bij sommige liften bereik je, net als bij Les Menuires, het eind van het skigebied. Is niet erg, de andere kant op heb je vanuit dit dal nog twee dalen tegoed.

Meribel ligt in het middelste dal en ook daar kom je gegarandeerd terecht. In het begin kan het even wennen zijn, want er zijn hier centrale pleinen; Meribel Mottaret en Meribel Centre. Vanaf elk ervan vertrekken een aantal liften richting bergtop en als je dan aan de andere kant weer naar beneden gaat kom je vanzelf in ofwel Les Menuires/Val Thorens ofwel, de andere kant op, Courchevel. Vanaf de bergop terug naar Meribel kan vanzelfsprekend ook, er liggen in dit dal genoeg uitdagende hellingen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ben je in de buurt van Les Menuires, ga dan zeker met de lift even naar boven richting Pointe de la Masse. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de verre omgeving. En daarna kun je ook hier, maar dat kan op veel plaatsen, lekker naar beneden. Vaak is het hier ook niet overmatig druk.

Laat maar zitten

Vanzelfsprekend kom je in dit gebied zeker dingen tegen die je niet aanspreken. Een afdaling die je niet leuk vindt, de sfeer in Méribel of Courchevel die je niet aanspreekt of de drukte op sommige plaatsen. Er zijn hier genoeg mogelijkheden om die vervelende dingen dan actief te vermijden en echt een toptijd te hebben in dit skigebied.

Handige tips

Het gebied is uitermate geschikt voor tochten en wat natuurlijk handig is is om dan elke keer een ander stuk uit te kiezen. Anders kom je al snel toch sommige pistes vaker tegen omdat je toch weer terug moet naar je beginpunt en je startpunt ligt ook vast. Door meteen een bepaalde richting te kiezen en diep het gebied in te gaan vanaf je verblijfplek profiteer je optimaal van het hele gebied.

Drukte concentreert zich ook sterk rondom de centrale delen van het gebied. Wachttijden zijn al niet echt , zeker niet gezien de grote hoeveelheid wintersporters hier, maar als je het een beetje uitmikt heb je helemaal weinig last van wachttijden.

Omdat dit een gebied is waar je de auto toch niet nodig hebt is dit een uitgelezen kans eens niet met de eigen auto maar met een skibus te gaan. Lekker relaxed en wat betreft kosten ontloopt het elkaar beslist niet veel als je alle autokosten meerekent.

De toppen in dit gebied zijn meer dan 3200 meter hoog en in januari, hartje winter, kan het hier dus echt snoeikoud zijn.

Kritische noot

Misschien is de grootste kritiek die je kunt hebben op dit gebied wel gericht op de manier waarop Fransen hier met heel veel kubieke meters beton dorpen uit de grond hebben gestampt zonder al te veel sfeer. Vergeleken met Oostenijk is dat gewoon schokkend, terwijl in Frankrijk in het algemeen toch wel oog is voor architectuur. Het inpassen van gebouwen in een landschap mag ook hier bekend worden verondersteld maar is kennelijk in een diepe bureaula verdwenen. Praktisch is het allemaal wel, maar tja… In Le Trois Vallees kun je wel kiezen waarbij Les Menuires waarschijnlijk het dieptepunt is maar ook wel iets lagere prijzen in rekening worden gebracht.

Prijs

Een ding is zeker hier; het is echt een duur gebied. Niet alleen skipassen, maar ook verblijf en eten is flink aan de prijs. Je krijgt er veel voor terug, maar het is goed om vooraf te bedenken dat je hier niet op een koopje klaar bent.

Lengte bezoek

Je kunt hier terecht voor een week maar ook voor maanden. Zelfs dan zul je je niet snel vervelen. De meesten zullen met auto, skibus of trein aankomen en de rest van de week alleen op de piste te vinden zijn.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachten kan in het gebied uitstekend. Heel veel gelegenheden zijn zo gebouwd dat je vanaf de voordeur de piste op kunt. En anders is de eerste piste beslist niet ver. Wel kan het zo zijn dat je later in het seizoen toch wel wat groen voor de deur krijgt.

Praktische info/openingstijden

Dit gebied tracht zo lang mogelijk open te zijn, en geef ze ongelijk. Ook gezien de ligging is er veel mogelijk, dus de pret begint hier al in november en eindigt pas in mei.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019