Skigebied Lofer

Locatie/bereikbaarheid

Lofer ligt aan de E-641, bij de afslag 311 naar Zell am See. Feitelijk kom je er dus langs als je naar Zell am See, Kaprun of Saalbach-Hinterglemm gaat. Parkeren kan van pal naast het dalstation tot iets verder weg, maar een grote looptocht wordt het hier niet.

Geschikt voor

Beginners tot aan licht gevorderden kunnen heel wat van hun gading vinden.

Oordeel

Al met al is het voor de grote van het gebied zeker gevarieerd en voldoende leuk. Voor de echte cracks is dit echt te weinig, zeker voor meerdere dagen, maar anderen zullen zich hier dik vermaken. Nog een paar liften upgraden en ze verdienen een 8, nu komen ze uit op een 7,5.

Wat ga je doen?

Lofer is met 46 kilometer aan piste niet heel groot maar biedt een leuke variatie en is zeker in combinatie met andere skigebieden in de buurt een goede optie om een dag door te brengen. Ben je nog niet zo gevorderd, dan biedt het genoeg uitdaging voor meerdere dagen en in de horeca hier kun je ook de nodige uurtjes doorbrengen.

Vanaf het dalstation in het dorpje Lofer op 630 meter kun je tot maximaal dik 1600 meter. Dat betekent wel dat in het naseizoen de dalafdaling ofwel helemaal groen ofwel een heel dun wit streepje is geworden. In het gebied bevinden zich een behoorlijk aantal blauwe pistes maar met enige goede wil kun je hier toch nog zeker als een kanonskogel naar beneden. Ga daarvoor naar pistes 6, 7 en 8. Op de als zwart aangemerkte pistes 10 en 12 lukt dat natuurlijk ook, maar helaas moet je dan wel met een treklift naar boven. Erg ingewikkeld wordt het ook dan echter niet. De paar zwarte pistes zijn niet van het kaliber dat je elders wel tegenkomt, maar voor de liefhebbers zeker aardig waarbij je helaas wel erg snel weer bij de lift staat te wachten.

Liften zijn in het algemeen niet beroerd, maar er is in het gebied zeker ook nog een vervelende treklift te vinden en achterin een stoeltjeslift die al rond 1960 in aanmerking kwam voor vervanging. Het is er nog niet van gekomen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Eigenlijk is alles wel leuk om te doen voor gevorderden. Beginners doen er goed aan met de gondel naar het midden van het skigebied te gaan. Daar liggen vriendelijke blauwe pistes te wachten en de liften hier zijn behoorlijk up-to-date.

Laat maar zitten

Voor beginners zijn de zwarte afdalingen echt een no-go, vooral ook omdat je eerst met een treklift naar boven moet. Jammer genoeg is ook de dalafdaling een stukje rood, dus echte beginners doen er goed aan met de gondel naar boven en ook weer naar beneden te gaan. Ben je eenmaal wat gevorderd, dan is de dalafdaling best leuk hoewel later in het seizoen in de volle zon meer pap dan sneeuw is te vinden bij het lagergelegen gedeelte.

Handige tips

Een leuke mogelijkheid is het houden van een ski-afterparty. Na een aantal dagen of weekje skiën in Zell am See, Kaprun of Saalbach-Hinterglemm rij je de laatste dag ’s ochtends vroeg naar Lofer, gaat daar een laatste dag skiën en rijdt dan achter de file aan naar huis toe.

Lofer is een klein vriendelijk dorpje met een oud centrumpje. Mocht je overwegen meer dagen te skiën in dit gebied, dan is Lofer absoluut gen verkeerde plaats om te verblijven. De skilift zit meteen aan het dorp vastgeplakt, wel zo makkelijk.

Kritische noot

Zoals al geschetst is de stoeltjeslift bij de Schonbuhelbahn ver over zijn uiterste houdbaarheidsdatum, zeker omdat daar toch een paar leuke pistes liggen. Verder passen trekliften eigenlijk ook niet goed bij dit gebied waar juist vanaf het dal een prima gondel vertrekt. Gezien de prijzen hier zou het comfort op dat vlak wel iets hoger mogen zijn. Maar wie weet zijn ze aan het sparen voor nieuwe liften.

Prijs

Het staat bekend als een prijsvriendelijk gebied, maar dat valt toch vies tegen. Een dagje voor een volwassene komt op Euro 43,- en dat is toch een stevige prijs. Natuurlijk wordt het voor meerdere dagen goedkoper, en voor kinderen en buien het hoogseizoen is dat ook het geval. Maar goedkoop, nee, dat is dit niet heel grote gebied beslist niet.

Lengte bezoek

Een dag is ruimschoots voldoende om alles gedaan te hebben. Je kunt natuurlijk ook meer dagen doorbrengen hier, het gebied is er sympathiek genoeg voor. Voor de cracks is het dan wel al snel dezelfde hellingen naar beneden toe nemen, maar goed.

Goed om verder te weten

Voor het geval het je wat uitmaakt; je wordt hier niet overlopen door Nederlanders.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier genoeg en overnachten in Lofer of in de buurt is zeker ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

De liften gaan draaien om 08:30 en stoppen ermee om 16:00. Je kunt altijd de laatste dalafdaling naar het dorp later doen, dus je kunt als je wilt nog even boven blijven rondhangen.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019