Skigebied Silvretta Montafon

Locatie/bereikbaarheid

Silvretta Montafon is heel goed bereikbaar via de uiterste westzijde van Oostenrijk. Rij je via de A14 langs Bregenz Oostenrijk binnen dan ga je na een kilometer of 70 de B188 op. Die rij je nog een kilometer of 25 af en je bent gearriveerd. Prettig dicht bij de snelweg dus en je hebt niet te maken met de drukke route via München naar vele andere skigebieden in Oostenrijk.

Tussen de verschillende plaatsen in het dal rijdt de onvermijdelijke skibus.

Geschikt voor

Dit gebied biedt met totaal een paar honderd kilometer aan pistes voor veel mensen wat wils. Voor echte beginners zijn een aantal blauwe pistes te vinden. Relatief zijn dat er echter wel weinig. Bovendien kunnen ook de blauwe pistes voor absolute beginners nog flinke problemen opleveren. Met een kleiner gebied, met lichterblauwere pistes, ben je als absolute beginner beter af. Voor lichtgevorderden tot aan de top is dit gebied uitermate geschikt; je kunt letterlijk veel kanten op en de variatie zal velen aanspreken.

Oordeel

Dit gebied wordt door veel mensen gewaardeerd. Dat is niet alleen te danken aan de skipistes en de liften die je over het algemeen vlot naar boven brengen, maar ook wel de Oostenrijkse dorpjes die ondanks de grote hoeveelheid toerisme zeker niet helemaal zijn verpest. Integendeel; het lijkt wel of de Oostenrijkers hun best doen hun eigenheid te behouden. Al met al krijgt dit gebied een mooie 8.

Wat ga je doen?

Silvretta is een bergmassief dat voor een deel in Oostenrijk en voor een ander deel in Zwitserland ligt. Het deel rond Montafon is bij veel wintersporters maar al te bekend. Maar de B188 loopt behalve door talloze plaatsen in dit dal via de Silvretta Hochalpenstrasse ook naar Ischgl, Galtur, Kappl en See. Ook dat is een populair wintersportgebied. In de winter kun je overigens de B188 niet gebruiken om daarnaar door te rijden; bij Galtur is dan een stuk van de B188 afgesloten. Geen probleem, als wintersporter kun je je in het dal van Silvretta Montafon zeker vermaken

Feitelijk bestaat skigebied Silvretta Montafon uit 3 delen:

1. Het deel bij Glaschurn, St. Gallenkirch en Schruns met totaal 135 km aan pistes

2. Gargellen met 43 km pistes

3. Golm met 43 km aan pistes

Vaak wordt het gebied van Brandnertal ook meegenomen omdat tegenwoordig de skipas ook daar geldig is:

4. Brandnertal met 52 km aan pistes

Deze gebieden zijn niet met elkaar verbonden, maar gedurende een skiweek kun je dus dan weer hier en dan weer daar gaan skiën. Parkeren is hier geen probleem en de skibus knoopt de gebieden ook aan elkaar. Het grootste skigebied is te bereiken vanaf de plaatsen Silbertal, Schruns, Tschagguns, St. Gallenkirch, Grandau en Gaschurn. Het maakt het dan meteen ook wat verwarrend omdat je te maken hebt met twee deelgebieden en talloze plaatsen waar je kunt beginnen en eindigen.
Om een beetje grip op het gebied te krijgen is het goed te weten dat het bestaat uit twee delen, die tegenwoordig met de Grasjoch gondelbaan aan elkaar zijn gekoppeld. Bij Gaschurn, St. Gallenkirch en Grandau ga je omhoog naar de Versettla en Vallisera en liggen mooie maar niet uitzonderlijk lange pistes op je te wachten. De rode 40 tot en met 43 vinden veel skiers fijne pistes, de 21 en 27 zijn wat uitdagender. Voor degenen die het op blauwe pistes wat rustiger aan willen doen zijn de 50 en 51 prima geschikt, en ook de 30 is helemaal geen onaardige piste met nog best een beetje uitdaging. De zwarte 35 zal een crack niet het hart op hol brengen. Weliswaar zit het met de hellingshoek wel aardig goed, maar hij is eenvoudigweg veel te kort. Wel geschikt voor de flink gevorderde skiërs zijn de zwarte Skorpionpistes 44 en 55. In het andere deel van dit gebied ligt nog de zwarte Skorpionpiste 3, maar deze zou beter donderrood gekleurd kunnen zijn.

Een lange dalafdaling is hier de blauwe 20 via 20a, b, c en d. Tussendoor moet je echter dan met de Vermiellift een stukje omhoog worden getakeld en dat is eigenlijk wel jammer. Het is de route naar het andere deel van het gebied met pistes die genummerd zijn van 1 tot 13. In dit gebied is piste 1 de centrale as, en beslist een piste om in allerlei varianten, samen met uitstapjes via de 2a, 2b en 4 te doen. De 6 kun je overslaan maar ook de relatief korte 9 is niet onaardig en de 8 is voor een rode piste nog best stijl met ook nog eens een paar lastige kruisingen. De 10, 11 en 12 liggen aan de andere kant vrij dicht bij elkaar maar hebben toch hun eigen route en hoewel niet zo lang, leuk gevarieerd. Hier ligt ook het Montafon snowpark en voor degenen die wel van leuk speelgoed en leuke heuvels op de piste houden is dit absoluut een aanrader. Het ligt een beetje uit de gewone route en wellicht dat het daarom ook hier relatief niet druk is.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De afdaling waar ze hier het meest trots op zijn is de 1 die onderverdeeld is in de 1a, 1b, 1c en 1d/1e. Hij begint op 2430 meter en eindigt in Schruns op 690 meter, dus je verrassend gevarieerd meer dan 1700 hoogtemeters omlaag. De 1 is grotendeels blauw, maar je kunt uitstapjes maken met de 2a, 2b en 4. Alles bij elkaar absoluut een piste om meermalen te doen. En dankzij de vlotte lift vanaf Schruns ben je zo weer boven.

Laat maar zitten

De 1e is een alternatief voor de 1d, maar lang niet zo leuk. Grotendeels loopt de 1e over een vrij vlakke weg. Enige grappige ervan is dat hij zo dicht langs huizen loopt dat je al skiënd begroet kan worden door een vrouw die pal naast de piste net de was aan het ophangen is.

Handige tips

Sommige rode pistes zijn verrassend uitdagend. Zo is bijvoorbeeld de 21/27 er eentje waar gevorderden nog een hogere hartslag van zullen krijgen. Lichtgevorderden overigens ook…

Kritische noot

De pistes in het gebied rond Versettla en Valisera, waar je komt als je via de lift vanuit Gaschurn of St. Gallenkirch maar boven gaat, lopen behoorlijk door elkaar. Er zijn heel wat plattegronden te vinden, en op de pistes ook goede routeborden, maar als je niet oppast sta je elke keer bij dezelfde lift. Om een plezierige dag te hebben moet je toch wel enige studie vooraf doen of met grote regelmaat bij een bord met plattegrond kijken wat te doen.
Opvallend in dit gebied is dat van de 7 liften die je vanaf een parkeerplaats naar boven brengt, er 3 geen of geen officiële dalafdaling kennen. Het zal vast een reden hebben, maar het gevolg is wel dat je soms erg moet opletten om de laatste lift richting dal te halen. Overigens hoef je niet te vrezen dat je op de berg achterblijft, je kunt altijd een van de andere dalafdalingen gebruiken en dan met de skibus alsnog thuiskomen.

De lift die je vanaf Silbertal omhoog brengt (Kapell Bahn) is van een heel bijzonder type. Hij heeft zeker historische waarde, maar mensen die enigszins claustrofobisch zijn moeten deze maar niet nemen. Het is namelijk een eenvoudige tweezitter met een kap die je dicht moet doen omdat de beugel aan de kap vastzit. Je komt er alleen terecht als je de toch al niet zo aantrekkelijke piste 1e neemt, maar toch.

Prijs

De prijzen van de skipassen liggen redelijk in de richting van wat je mag verwachten. Voor 6 dagen betaal je Euro 258,-. Eten en drinken is toch nog wel enigszins Oostenrijks vriendelijk geprijsd, hoewel bij de apres-ski de portemonnee hier snel dunner kan worden.

Lengte bezoek

Dit gebied is prima geschikt voor een wintersportvakantie van een week voor lichtgevorderden tot zeer ervaren skiërs. Misschien dat de echte cracks het wat eerder gezien hebben, maar ook in het assortiment rode pistes zitten er toch die verrassend lastig zijn en daarmee natuurlijk ook wel uitdagend.

Goed om verder te weten

Om het pretgehalte in dit gebied nog verder te verhogen kun je niet alleen op de berghelling in een iglo slapen, maar zijn er ok rodelbanen en als je wilt kun je met een pistebully rijden. Dat laatste klinkt natuurlijk erg leuk, maar reken op een paar honderd euro voor nog geen uurtje. Nog steeds zin? Wijnproeven, uit eten of met de eerste lift omhoog en op de berg ontbijten voor het skiën is een stuk goedkoper en zeker zo leuk.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten kun je hier op ontzettend veel plaatsen en ook aan horeca geen gebrek. In het seizoen kan het nog best lastig zijn tegen een enigszins redelijke prijs een onderkomen te krijgen. Overigens kun je hier ook, tegen een flinke prijs, in een iglo op de berg overnachten.

Praktische info/openingstijden

Het skigebied is, afhankelijk van het weer, open van december tot aan eind maart/eind april, afhankelijk ook van het deel van het gebied.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019