Skigebied Tauplitz

Informatie over skigebied Tauplitz in Oostenrijk

Locatie

A-8982 Tauplitz
Skigebied Tauplitz

Introductie

Tauplitz is een betrekkelijk klein, familievriendelijk en zeer sneeuwzeker dorp in Steiermark, ten zuidoosten van Salzburg. Met 42 km pistes is het overzichtelijk en voor beginners en niet-al-te-ver gevorderden een aantrekkelijk gebied.

Tauplitz staat bekend om zijn grote hoeveelheid sneeuw die hier kan vallen. Een meter of 3 tot zelfs boven de 4 meter kan hier zomaar liggen in het seizoen. Het leidt er op sommige plaatsen toe dat je vanaf de piste met een trappetje naar beneden moet om op een terras te komen.

Absoluut doen

De afdaling van de Lawinestein wordt erg gewaardeerd, een mooie rode afdaling die ook lekker breed is. De wat nieuwere afdaling vanaf Mitterstein (met de cabinelift naar boven) begint zwart, maar je kunt hier het eerste stuk ook een vrij smalle blauwe piste nemen. Dat laatste zal niet iedereen aanspreken, maar beter dan je nek breken op de zwarte nietwaar.

Aanraders

Eigenlijk meer een tip: in het middengebied zit een behoorlijk groot vrij vlak stuk, waar allerlei liften op uitkomen. Mik je het echter niet goed uit, dan moet je behoorlijk prikken of lopen. Ofwel de combinatie van liften handig uitkienen, ofwel het laatste stukje behoorlijk doorglijden dus.

Ook leuk

De afdalingen vanaf de Scheiderkogel zijn niet zo lang, maar je kunt wel heel veel verschillende combinaties maken. En er zit ook een aardig stukje zwart bij, hoewel je dan wel weer heel erg snel bij de lift staat.

Laat maar zitten

Het gebied is zo overzichtelijk dat alles wel te doen is. Alleen voor beginners is het soms wat lastig; bijvoorbeeld de dalafdaling naar Tauplitz is maar heel licht rood, dus een beetje rustig aan goed te doen. Ga je de andere kant op, dus de berg op richting de Schneiderkogel, dan lijk je helemaal op een blauwe piste naar beneden te kunnen. Toch is deze, doordat deze piste niet zo breed is, best lastig op sommige plaatsen.

Geschikt voor…

Beginners en licht tot enigszins gevorderden kunnen zich hier goed, en wel een hele vakantie, vermaken. Een uitstapje naar een dichtbij gelegen gebied bij Altaussee is ook nog mogelijk.

Ongeschikt voor…

Echte cracks zullen vast de afdaling vanaf Mitterstein wel kunnen waarderen, mooi stukje beetje zwart aan het begin. En de afdaling van de Lawinestein kent ook een heel aardige afdaling. Maar het meeste is toch te weinig uitdagend of gewoon veel te kort om cracks aan te spreken.

Tips en trucs

De alm is geheel autovrij, maar je kunt er wel verblijven: Parkeren in dorp Tauplitz, met de lift en spullen naar Tauplitzalm en je kunt in de ochtend meteen vanuit het hotel de piste op zonder te hoeven wachten op de lift.

Prijs oordeel

De prijs voor een 42 km piste is toch eigenlijk best aan de stevige kant. Daar krijg je wel een vriendelijk gebied met korte wachttijden bij de liften voor terug.

Lengte bezoek

Voor beginners en licht gevorderden zeker een vakantie waard, eventueel in combinatie met het skigebied bij Altaussee (Loser). Voor gevorderden is het zeker een leuke dag, en cracks kunnen beter een gebied verderop opzoeken, tenzij alleen in Tauplitz sneeuw is te vinden.

Goed om verder te weten

Hoewel Tauplitz een heel sneeuwzeker gebied is, gaat het seizoen toch niet tot mei door. Wil je dus vrij laat in het seizoen nog gaan skiën, check dan zeker of de liften nog draaien.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Zowel in Tauplitz als op de alm zijn overnachtingsmogelijkheden te vinden. Horeca is er op de alm ook zeker genoeg, zelfs in het hoogseizoen kan het er nog rustig ogen.

Praktische info

Tauplitz ligt ten zuidoosten van Salzburg. Vanuit Nederland is het het beste om ten oosten van Munchen, via de A3 / A8 te rijden. Munchen is dus te vermijden op de reis, en Tauplitz ligt ook niet ver van de snelweg.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019