Skigebied Wilder Kaiser – Brixental: Brixen im Thale – Westendorf – Going – Ellmau – Scheffau – Sol – Itter – Hopfgarten

Locatie/bereikbaarheid

Dit gebied is te bereiken via de A12 (via Munchen), en vervolgens de E 641 en de 170.

Geschikt voor

Dit gebied biedt voor elk wat wils, maar de “medium” skier, dus van licht gevorderd tot gevorderd, waarbij je dus niet meer wakker ligt van een rode piste, wordt hier het best bediend. Blauwe pistes zijn er behoorlijk wat maar zeker niet overal en zwarte pistes zijn hier beslist een kleine minderheid. Als beginnend skier is het hier dus feitelijk wel een maatje te groot, maar ach, stel dat je maar een deel van het gebied hebt gezien aan het eind van de week, ga je dan teleurgesteld naar huis?

Oordeel

Dit gebied verdient vanwege zijn diversiteit en kwaliteit van de voorzieningen een dikke 8,5. Waren er nog wat meer rondtochten te maken en waren de pistes iets minder verwarrend door elkaar heen gevlochten, dan was het cijfer nog gestegen naar een 9. Een echte aanrader kortom.

Wat ga je doen?

Dit gigantische gebied bestaat uit 274 kilometer piste met 90 liften. Heb je daar nog niet genoeg aan, dan is er een verbinding met skigebied Kitsbuhel en je kunt ook nog naar het nabijgelegen Sint Johann in Tirol.

In het gebied zijn een aantal lekkere afdalingen te vinden, zeker degene die doorlopen naar Schaffau (skipiste 60/61), naar Soll (skipiste 43-40), Itter (skipiste 30) of die naar Hopfgarten (skipiste 22-20). Dit zijn wel vrijwel allemaal rode pistes dus voor de wat gevorderden. Blauwe pistes zijn meer in het midden van het gebied en richting Elmau en Going te vinden.
In het midden is piste 80 een aanrader, die je op verschillende manieren kunt nemen en ook via een uitstapje via de 91-96 kom e vanzelf weer bij de nog niet zo lang geleden gebouwde moderne gondel terecht die je snel weer boven afzet.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

In dit gebied zal iedereen zijn eigen favoriete afdalingen hebben. De langere afdalingen naar de omliggende dorpen in het dal rondom zullen veel gevorderden aanspreken. Bij Sol maar zeker bovenop zijn voor de beginners leuke stukken piste te vinden.

Laat maar zitten

Tja, er is zoveel variatie hier dat het heel moeilijk is iets aan te geven wat echt een afrader is. Het ligt sterk aan je persoonlijke voorkeur. Probeer dus gewoon veel uit, en je komt vanzelf op fantastische pistes en ook op pistes die na één keer wel voldoende blijken te zijn.

Handige tips

Let op; er bestaat naast Brixen im Thale ook een dorp met de naam Brixen. Ook met een skigebied. De verwarring kan behoorlijk oplopen als je die twee door elkaar haalt.

Het gebied is echt groot dus je kunt hier behoorlijk de kluts kwijtraken. Wat wel helpt is de nummering van de pistes. Die loopt door tot ver boven de 100, maar het zit in clusters. Dus de pistes van 40-50 liggen bij elkaar, en de 50-60 liggen ook bij elkaar maar dan iets verderop. Alleen bij Brixen im Thale zelf moet je een beetje oppassen, daar ski je met gemak van piste 11 naar piste 110. Gek genoeg zijn de pistes in de range 110 – 120 juist aan de andere kant te vinden dan waar je ze zou verwachten. Een kaart van het hele gebied meenemen is beslist geen overbodige luxe.

Veel wintersporters die hier verblijven kiezen automatisch voor Brixen im Thale of Westendorf. Toch kun je ook heel goed aan de andere kant van het gebied terecht, bijvoorbeeld in Going, Ellmau, Scheffau of Soll. Enige waar je wel even aan moet denken is dat Soll aan het uiteinde van het gebied ligt. Ben je dus lekker aan het rondskiën maar verblijf je in Soll, dan moet je echt wel op tijd beginnen aan de terugtocht. Het kan echt een heel eind zijn. Of natuurlijk de skibus pakken, dat kan ook.

Wil je na een paar dagen eens op een andere manier het gebied ingaan, stap dan in de skibus of auto en rij naar de andere kant van de berg. Je zult merken hoe anders het er dan meteen uitziet.

Behalve een skipas voor alleen dit gebied is er ook een Super Ski Card te krijgen waarbij je toegang hebt tot dit gebied en alle grote gebieden in de omgeving; totaal 2750 km. Het moet het natuurlijk waard zijn en alleen al di gebied is groot genoeg voor heel veel skiplezier. Maar goed, de Super Ski Card is over een week gezien maar enkele tientjes duurder dus het overwegen waard.

Kritische noot

Als het je niet uitmaakt is het natuurlijk prima, maar dit is een heel populair gebied onder Nederlanders, met name Westendorf.

Verder ligt dit hele gebied op een grote bergrug, waar je aan alle kanten vanaf skied. Dat betekent wel dat je elke keer naar beneden skied en je niets anders rest dan maar weer met de lift naar boven toe. Echt een leuk rondje door het gebied skien is dus nauwelijks mogelijk.

Bovenop de berg lopen nogal wat pistes door elkaar, het lijkt daar wel slecht klaargemaakte spagetti. Zeker als het zicht niet al te best is eindig je al snel op een verkeerde piste. Zeker aan het eind van de dag niet iets waar je op zit te wachten.

Heel hoog ligt het gebied niet, dus wat later in het seizoen kunnen zeker de dalafdalingen behoorlijk zompig zijn.

Prijs

Sommigen nemen de prijs van de skipas als leidraad voor waar je heen gaat op wintersport, maar doorgaans is de prijs gerelateerd aan de omvang van het gebied. Euro 51,- is voor een dagkaart best veel geld, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

Lengte bezoek

Je kunt hier, zeker als je het ook nog combineert met Kirchberg, met gemak een week of meerdere weken doorbrengen. Het is enorm uitgestrekt en biedt voor veel mensen wat wils.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn hier te over. Apre ski is lang niet in elk dorp even uitbundig, Nederlanders hebben de neiging samen te klonteren in Westendorf.

Praktische info/openingstijden

Het skigebied is gewoonlijk open van december tot april, maar het kan door omstandigheden natuurlijk later starten of eerder afgelopen zijn. De sneeuwkanonnen doen ook hier hun best, maar als het te warm wordt houdt het toch op.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019