Skigebied Willingen (Duitsland)

Skiën of snowboarden, net wat je wilt, in Sauerland – Duitsland.

Locatie/bereikbaarheid

Willingen ligt een uur of 3,5 van Utrecht, vrijwel recht naar het Oosten toe in Sauerland. Je kunt er ook met de Duitse spoorwegen komen, maar of veel mensen dat doen is de vraag. Willingen beschikt over een groot parkeerterrein strak tegen de grootste lift in het gebied.

Geschikt voor

Iedereen die even een dagje wil skiën en niet heel ver wil rijden.

Oordeel

Al met al is het geen gebied waar je heel hoge verwachtingen van mag hebben gezien de ligging. Als de sneeuw goed is, wat aan te raden is om vooraf te checken, dan kan het best een leuke 7 worden.

Wat ga je doen?

Het totale gebied beslaat slechts een bescheiden 17km skipistes, maar wel de langste van Sauerland; maar liefst 2 km. In het algemeen staan wat meer geoefende skiërs en snowboarders dus al snel weer bij een lift.

Grappig genoeg beschikken ze hier over best een moderne cabinelift, naast natuurlijk ook de open stoeltjesliften en de door veel mensen verafschuwde trekliften.

Al te spectaculair wordt het hier nooit, maar voor beginnende skiërs zit er toch nog wel leuke uitdaging in. Voor gevorderden is een kwestie van gewoon overal naar boven en weer naar beneden roetsjen, je merkt vanzelf of de ene helling je toch nog wat meer aanspreekt dan de andere. Heel veel verschil zit er eigenlijk niet in, hoewel de 16, 17 en 18 inderdaad nog wat kleinere hellingshoek hebben dan de andere. De meesten glijden hier fluitend naar beneden, in de hoop dat er ergens onderweg toch nog wat gaat gebeuren. Helaas blijkt dat dan beneden aangekomen toch niet het geval. De 1, 7, 8, 10 en 11 zijn iets uitdagender en voor geoefende skiërs is hier een leuke snelheid te halen. Met als nadeel dat je nog sneller weer bij de lift staat, maar dat is nu eenmaal de aard van dit gebied.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Misschien is wel de grootste aanrader om in dit gebied gewoon te genieten van een dagje sneeuw niet al te ver van huis. Het is beter dan de Belgische Ardennen, maar echt niet te vergelijken met de grotere skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië. Als je het daar niet mee vergelijkt heb je een leuke dag.

Laat maar zitten

Net zo min als er geen echte hoogtepunten zijn, zijn hier ook geen echte dieptepunten. Geoefende skiërs zullen de 16m 17 en 18 al snel hebben gezien, maar dan blijft er toch nog best wel wat leuks over.

Handige tips

Ondanks het feit dat de toppen in dit gebied maar tot even boven de 800 meter reiken kan het toch heel koud zijn. Juist in de periode dat je niet naar Oostenrijk gaat, dus hartje winter in januari, en je even tussendoor een dagje wilt skiën, neem dan gerust al je thermo ondergoed mee.

Het skigebied is uiteraard alleen open als er voldoende sneeuw ligt, en het is absoluut niet sneeuwzeker hier. Ga dus zeker niet op de bonnefooi deze kant op, dan sta je al snel voor een gesloten kassa.

Blijf je wat langer in dit gebied dan kun je ook naar Winterberg, Neuastenberg en Bodefeld met een combinatieticket, dat is waarschijnlijk een stuk leuker en afwisselender dan alleen in Willingen blijven hangen.

Kritische noot

Het is absoluut geen gebied voor kilometervreters en skitochten kun je hier ook op je buik schrijven. Echt gevorderde skiërs zullen hier heel, heel snel zijn uitgekeken.

Beetje vervelend is ook het verbindingsstukje tussen de twee gebiedjes.

Vergeleken met

Het ligt een kilometer of 30 boven Winterberg, het grootste en meest bekende skigebied hier. Winterberg heeft wat meer te bieden in liften en kilometers, maar Willingen kent weer wat minder mensen die de vreemdste capriolen uithalen op de piste.

Prijs

Voor een dagje ben je hier als volwassene Euro 31,- kwijt. Kinderen betalen Euro 20,- en als je pas na 11:00 komt of maar een ochtend of middag wilt skiën betaal je wat minder.

Lengte bezoek

Tja, als je je even druk maakt dan ben je in één of hooguit twee uur overal een of tweemaal in geweest. Je valt hier dus al snel in herhaling, maar is dat erg? Al met al kun je hier een dagdeel, maar zeker met een paar smakelijke onderbrekingen in de plaatselijke horeca ook een prettige dag doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is op zijn Duits goed verzorgd en als je wilt overnachten zit je in dit gebied ook wel goed.

Praktische info/openingstijden

Dit is absoluut geen sneeuwzeker gebied dus check online of het gebied open is: https://www.skigebiet-willingen.de/. Als het open is dan starten de liften om 08:30, dus lekker op tijd. Om 16:30 stoppen ze ermee dus je kunt er hier een lekkere lange dag van maken als je dat wilt.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019