Skigebied Winterberg (Duitsland)

Informatie over skigebied Winterberg in Duitsland

Locatie

Herrlohweg 1
D-59955 Winterberg

Skigebied Winterberg

Introductie

Skigebied winterberg is voor Nederlanders misschien wel het meest bekende skigebied van Duitsland. Het is niet het grootste, niet het mooiste, maar wel redelijk dichtbij (4 uur van Utrecht), en heeft met 37 km en 28 liften toch een aardige omvang. Voor een dag skiplezier, met vroeg opstaan er gratis bij, is het zeker geschikt.

Absoluut doen

Gewoon een beetje ronddwalen over alle hellingen. Je bent er zo achter welke hellingen je helemaal niet aanspreken, zeker voor de gevorderden zijn er wel hellingen waar je niet op vooruit lijkt te komen. Maar er blijft voor de meesten genoeg over, het gebied strekt zich uit over meerdere heuvels.

Aanraders

Voor de gevorderden is de zwarte piste bij lift 14 zeker een aanrader. Jammer genoeg niet heel lang, maar zeker de moeite waard. Ook bij skilift 8 en 9 zijn wat langere hellingen te vinden die veel mensen zullen aanspreken. Doordat je dan vanzelf op de vrij brede pistes wat harder gaat sta je wel al heel snel weer bij de lift.

Ook leuk

De blauwe afdaling bij lift 25 is best grappig. Je kruist de weg op een gegeven moment over een sneeuwviaduct, en daarna kun je terug met de 25 of door naar de 15 en 14.
Daar vlakbij ligt ook lift 11, Met een piste door het bos. Stelt niet veel voor, maar eens gedaan hebben, vooruit.
In de avond zijn soms ook sommige pistes geopend, zie op de site van het gebied de echte openingstijden.

Laat maar zitten

Uiteindelijk is alles best aardig om te doen, maar bij lift 12 was het zoeken welke kant de afdaling eigenlijk op was, zo vlak waren sommige delen. Of leek dat nu maar zo?

Geschikt voor…

Dit skigebied staat erom bekend dat er veel beginners zijn. Het is daarvoor ook echt geschikt, er zijn veel pistes waar beginners met een gerust hart van af kunnen proberen te gaan.

Ongeschikt voor…

Echte cracks op skigebied hebben het hier heel snel gezien, om niet te zeggen: niets te zoeken. Er zijn zeker wel een paar leuke stukjes, bijvoorbeeld een korte zwarte piste bij skilift nummer 14. Maar ja, om daar nu de hele dag vanaf te skiën…
Ook mensen die denken een dagje te gaan skiën met spijkerbroek aan, zonder enige basisvaardigheden maar dan wel de zwarte pistes af dwarrelen…erg veel lol doe je je zelf niet en de anderen op de piste al helemaal niet. En ook in Winterberg eindigt echt wel eens iemand in het ziekenhuis, toch jammer van wat een leuke dag uit kan zijn.

Tips en trucs

Voor degenen die alle spullen willen huren: dat kan uiteraard in Winterberg, maar ook op weg naar Winterberg, al zo’n 10 km vooraf, zijn al de eerste verhuurbedrijven te vinden met scherpe prijzen.
Verder zijn er meerdere parkeerterreinen, waarvan een aantal zonder kosten terwijl ze toch gewoon direct aan de piste liggen.
Verblijf je een aantal dagen hier in de buurt, dan is skigebied Willingen ook nog wel een aanrader voor de variatie.
Tot slot: in het weekend kan het heel druk zijn, ook met hordes beginnende Nederlanders. Door de weeks kun je fluitend alle hellingen af en nauwelijks wachttijden bij de liften. Dat maakt het een stuk aangenamer, nietwaar.

Prijs oordeel

In seizoen 2012-2013 was de dagprijs voor een volwassene Euro 29,-. Dat is een mooie prijs voor een dag vol plezier. Natuurlijk zijn er meerdaagse en seizoenkaarten waardoor de prijs per dag nog flink daalt. Of veel mensen dat doen is de vraag, misschien als je op het naastgelegen Landal park of elders in de buurt verblijft.
Vanaf 11:00 wordt er een beetje korting gegeven op de dagprijs. Eigenlijk is het niet de moeite, en juist de eerste paar uur is het vaak nog wat rustiger.

Lengte bezoek

Voor beginners en gevorderden is het echt wel de moeite voor zeker een dag. Echte beginners zouden hier zelfs wel een hele skivakantie kunnen doorbrengen.

Goed om verder te weten

Check vooraf absoluut of er voldoende sneeuw ligt en de liften open zijn. Het is voor veel Nederlanders het dichtstbijzijnde wat grotere skigebied, maar sneeuwzeker is het absoluut niet. Er staan enorm veel sneeuwkanonnen, maar ja, als er geen vorst is dan werken die ook niet. En bovendien, stel dat er wel flink sneeuw ligt maar de temperatuur is ver boven nul, wat denkt u dan zelf van de soort sneeuw die op u ligt te wachten?

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is op allerlei plekken te vinden. Maar zelfs op een relatief rustige doordeweekse dag kan het er behoorlijk vol zitten. WC’s zijn ook soms wat lastiger te vinden, bij parkeerterreinen en natuurlijk in elke horecagelegenheid kun je terecht.
Overnachten kan in Winterberg en directe omgeving. Naast de pistes ligt ook een Landal park, voor de liefhebbers.

Praktische info

Winterberg ligt op 4 uur autorijden van Utrecht, voor mensen die het geluk hebben in het Oosten van het land te wonen is het dus een uur of 3 rijden.
Bedenk vooraf welk parkeerterrein u wilt hebben (ze staan allemaal op het kaartje van het skigebied aangegeven, dan rijdt u ook in Winterberg niet de verkeerde kant op.
Skipassen zijn op meerdere plaatsen te krijgen en pinnen is mogelijk.

Nog meer wintersport

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wintersport? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019